Tags

Door Marieke van Essen, BINNENLAND/De Telegraaf, 19-10-17

Updated 56 min geleden

DEN HAAG – De salafistische imam Fawaz Jneid, die een illegale moskee runt in Den Haag, staat donderdag in een kort geding tegenover de gemeente. De zaak tegen de omstreden sjeik is aangespannen, omdat hij een bedrijfspand in de wijk Transvaal gebruikt voor maatschappelijke doeleinden en dan vooral als gebedsruimte.

Ook zouden er preken worden uitgesproken die door Fawaz zijn opgesteld, aldus de gemeente. Dit is tegen de contractregels.

LIVE – Verslaggever Marieke van Essen is in de rechtbank aanwezig. Haar tweets lees je onderaan dit artikel (v.a. 10.00 uur)

Sinds de radicale Fawaz Jneid met zijn stichting Qanitioen voor de zomer twee panden aan de Cillierstraat ‘omtoverde’ tot boekwinkel, weet hij van geen wijken. De gemeente greep in na een onthulling in de Telegraaf dat de ‘winkel’ illegaal wordt gebruikt als gebedshuis.

De imam, die eerder werd veroordeeld wegens het afsluiten van illegale Sharia-huwelijken, kreeg twee weken de tijd om te vertrekken maar schond het ultimatum. Daarop startte burgemeester Pauline Krikke (VVD) een kort geding. Tegelijkertijd heeft Jneid van minister Blok en de NCTV een gebiedsverbod opgelegd gekregen, omdat hij ‘een itolerante booschap verkondigt en zo bijdraagt aan het radicaliseringsproces in de richting van het jihadisma’. Het gebiedsverbod is mede op verzoek van burgemeester Krikke, die stelt dat de extremistische opvattingen van Jneid haaks staan op het doel om de stad zo vrij en veilig mogelijk te maken.

Eindelijk actie en dus een gerechtelijke uitspraak. Werd tijd.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/851511/kort-geding-tegen-omstreden-imam?utm_source=telegraaf-nieuwsbrief&utm_medium=email&utm_campaign=20171019084502_gesprekvandedag&utm_content=telegraaf_gesprekvandedag&utm_term=&EMAIL_SK=SK952730

Advertisements