Tags

Elke dag bestoken voor- en tegenstanders van de Brexit elkaar met duizelingwekkende hoeveelheden getallen van de lusten en lasten van de uittreding.

Peter de Waard, De kwestie, Economie/de Volkskrant  • 18 oktober 2017, 02:00

Soms rekenen de Brexiteers zich zo rijk dat het land na 2019 (of 2021, als het aan May ligt) Qatar als rijkste land van de wereld naar de kroon steekt. En soms diepen Bremainers getallen op waarbij het bbp per inwoner in een klap ergens tussen Haïti en Venezuela uitkomt.

Het Office for National Statistics (ONS) behoort net zoals het Nederlandse CBS boven de kibbelende partijen te staan. Maar op de dag dat premier May in Brussel sprak met EU-commissievoorzitter Juncker bleek het ONS te hebben berekend dat het land sinds het referendum al 490 miljard pond (550 miljard euro) armer was geworden. Dat is meer dan al het geld dat Groot-Brittannië sinds de toetreding in 1973 aan contributies heeft betaald voor het Europese project. Een half biljoen pond is een kwart van het Britse bbp. De Britten zouden er 17 miljoen nieuwe auto’s van het hippe merk Mini Countryman voor kunnen aanschaffen. Het astronomische bedrag leidde meteen tot een stortvloed van onheilstijdingen op Twitter. ‘Al onze reserves zijn als sneeuw voor de zon verdwenen’. ‘Financiële wereld in shock.’

Als het cijfer echt zo desastreus was, had het pond sterling in een vrije val moeten raken. Maar de speculanten in de City sliepen of haalden er hun schouders over op. De koers van het pond deed niets. De cijfers van het ONS bleken al twee weken oud te zijn, maar waren nu onder een vette kop door de Daily Telegraph naar buiten te gebracht.

Volgens de cijfers zouden de vorderingen van Groot-Brittannië op het buitenland van 469 miljard pond zijn veranderd in een schuld van 22 miljard pond. Daarnaast zou het saldo van directe buitenlandse investeringen in het land zijn teruggelopen van 120 miljard pond in de eerste helft van 2016 tot min 25 miljard pond in de eerste helft van 2017.

In werkelijkheid is er veel minder aan de hand. De bezittingen en schulden van de Britten in het buitenland bedragen 21 biljoen pond: 21 met twaalf nullen. Een verschuiving van 490 miljard (met negen nullen) is daarvan slechts 2,4 procent. Deze verschuiving is vooral het gevolg van de koersdaling van het pond na het referendum. De Britse bezittingen in het buitenland (aandelen, obligaties, tweede huizen) werden daardoor in 2016 in ponden veel meer waard. Dat heeft het ONS deze zomer gecorrigeerd. Sinds 2008 zijn de Britse bezittingen in het buitenland echter in waarde gestegen.

Dat is geen argument voor Brexit. Integendeel. De economische groei is sinds het Brexit-besluit gestagneerd. Het handelstekort is ondanks het goedkopere pond opgelopen. De regering-May moet zelf ook een keer beseffen dat een Brexit economisch gezien voor het land rampzalig gaat uitpakken.

Maar de correctie van een half biljoen in de cijfers van de Britse CBS doet daarbij niet ter zake.

Waarvan akte! De Brexit blijft economisch gezien dus een ramp voor het land, hoe je het ook wendt of keert.

https://www.topics.nl/is-groot-brittannie-echt-al-een-half-biljoen-armer-apn4522254vk/?utm_source=redactie&utm_medium=email&utm_campaign=DPN_ED_TOPICS_Newsletter_PERSO_API_20171018&utm_content=persolink&utm_term=&ctm_ctid=82c90ea0bb252bc34198a7d2a31284b4