Tags

Wesley Schouwenaars, BNR, 13-10-17, 15:51

Update: vandaag, 16:13

Microsoft verwerkt via besturingssysteem Windows 10 privégegevens van gebruikers op een manier die in strijd is met de wet. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Het gaat hierbij om informatie over welke websites worden bezocht en welke programma’s worden gebruikt.

De informatie wordt permanent doorgestuurd naar Windows en gebruikt voor technische verbeteringen of voor commerciële doeleinden, zegt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP. ‘Daar kunnen goede redenen voor zijn, maar mensen moeten keuzes kunnen maken en worden geïnformeerd. Mensen zijn uiteindelijk zelf de baas over wat ze doen.’

Vier miljoen gebruikers

Het gaat volgens Tomesen om de gebruiksinformatie van ruim vier miljoen Nederlanders, die onvoldoende worden geïnformeerd over welke informatie wordt gedeeld met Microsoft. Ook wordt in onvoldoende mate gevraagd of de gebruiker daarmee akkoord gaat.

Microsoft werkt aan oplossing

Microsoft heeft in een reactie aangegeven de manier van werken aan te passen. Doet het bedrijf dat niet, dan kan de AP besluiten om een straf op te leggen, bijvoorbeeld een dwangsom. ‘Daarmee kunnen we ze dwingen om mensen beter te informeren, keuzes te geven en toestemming te vragen‘, zegt Tomesen. Overigens is Microsoft het niet met alle kritiekpunten eens. Op een aantal punten heeft het bedrijf antwoord gegeven.

Privacy-instellingen wijzigen

Microsoft heeft gisteren twee video’s online gezet die uitleg geven over hoe je de privacy-instellingen van Windows 10 kunt aanpassen:

Windows 10 Anniversary Update

Windows 10 Creators (makers) Update

https://www.bnr.nl/nieuws/juridisch/10331613/microsoft-verwerkt-gebruiksgegevens-in-strijd-met-wet?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=bnr-middag&utm_medium=email&utm_content=20171013

 

Advertisements