Tags

Rik Winkel • Economie & Politiek/fd, 12-10-17

Jeroen Dijsselbloem zal na zijn aftreden als minister van Financiën in dienst treden bij reddingsfonds ESM als ‘strategisch adviseur’. Op die manier kan hij een salaris en een onkostenvergoeding krijgen voor zijn bezigheden als voorzitter van de Eurogroep. Dat heeft Dijsselbloems woordvoerder bevestigd.

Een volkomen terechte benoeming, maar jammer dat hij niet naar aanleiding hiervan zijn ontslag heeft ingediend. Niemand beter geschikt voor die functie van onze demissionaire minister van Financiën. Kortom een gelukwens aan hem!

Dijsselbloem zal voor de periode van ongeveer tweeënhalve maand een salaris krijgen dat is gebaseerd op een jaarsalaris van € 175.000 bruto. Dat komt neer op €14.500 per maand. Dat is precies de helft van het bedrag dat ESM-directeur Klaus Regling mee naar huis neemt. Het ESM zal ook Dijsselbloems onkosten, zoals vluchten en hotels, gaan vergoeden. Nu doet het secretariaat van de Ministerraad dat nog. Het PvdA-Kamerlid ziet in Nederland af van wachtgeld.

Voor Jeroen Dijsselbloem wordt het voorzitten van de Eurogroep formeel een halftijdse job.

Parttime job

Afgelopen maandag heeft de Eurogroep afgesproken dat Dijsselbloem zijn tweede termijn, die half januari ophoudt, zal uitdienen, ook al is hij binnenkort geen minister meer. De voorzitter van de Eurogroep is tevens voorzitter van de raad van gouverneurs van het Europees Stabiliteitsmechanisme. Opmerkelijk genoeg verklaarde de minister afgelopen week in een felicitatieboodschap ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het ESM al ‘dat hij het ernaar uitkijkt om ermee te werken.’

Het voorzitten van de Eurogroep wordt voor Dijsselbloem formeel een halftijdse job. Tot dusver deed hij die naast zijn ministerschap. Nederland behoort bij de eurolanden die vinden dat het voorzitterschap geen vaste en permanente functie moet worden. In een protocol bij het EU-verdrag staat dat de ministers van de eurolanden met een meerderheid van de lidstaten een voorzitter kiezen. Tot dusver is dat altijd een zittende minister geweest.

Opvolging

Dijsselbloem zei maandag dat kandidaten voor zijn opvolging zich twee weken voor de volgende Eurogroep op 4 december moeten melden. Hij vindt zelf dat de post in handen moet blijven van een sociaaldemocraat, maar na de nederlagen van de PvdA, de Franse PS en de Duitse SPD zit dat er waarschijnlijk niet in.

De Europese liberalen roepen al een tijd dat ze worden overgeslagen. De Luxemburger Pier Gramegna is dan een van de weinige kanshebbers, maar Luxemburg leverde in de persoon van Jean-Claude Juncker én de vorige voorzitter van de Eurogroep én de huidige voorzitter van de Commissie. De Fransman Bruno Le Maire geldt ook als kandidaat, maar de voormalige christendemocraat hoort sinds zijn overstap naar de regering-Macron bij geen enkele politieke groep in Europa.

https://fd.nl/economie-politiek/1222494/dijsselbloem-treedt-in-dienst-bij-esm?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-lunchupdate&utm_medium=email&utm_content=20171012&s_cid=672