Tags

Rutte: open voor aanpassing regeerakkoord met oppositie #fd #aanstaandeformatie #rutte3

Van onze correspondent  • Economie & Politiek/fd, 12-10-17

VVD-leider Mark Rutte staat open voor aanpassing van het regeerakkoord dat hij heeft gesloten met CDA, D66 en ChristenUnie. CDA-collega Sybrand Buma sluit zich daarbij aan. ‘Heel veel behoeft nadere uitwerking. Als we dat kunnen verbeteren: graag’.

D66-leider Aexander Pechtold sloot zicht daarbij aan. ‘Dit is een kabinet voor alle Nederlanders en a hun vertegenwoordgers orden uitgendigd om mee te denken’, aldus de D66’er die zei dat dat de reden is dat hij zelf ook in de Kamer blijft.

Dat zeiden ze donderdag bij het debat over het regeerakkoord in de Tweede Kamer. ‘Natuurlijk’, zei Rutte in reactie op de vraag van PvdA-leider Lodewijk Asscher of er aanpassingen mogelijk zijn.

Goede ideeën overnemen

‘Als er goede ideeën leven bij andere partijen, kunnen we die overnemen en hebben we meer steun. Maar dat is voor na de regeringsverklaring’, aldus de aanstaande formateur van zijn derde kabinet. De regeringsverklaring wordt over twee weken verwacht.

Regeerakkoorddebat

Een overzicht van de belangrijkste artikelen van het FD

Asscher hekelde, in koor met SP-fractievoorzitter Emile Roemer en GroenLinks-leider Jesse Klaver dat bedrijven miljarden euro’s lastenverlichting krijgen, terwijl wordt bezuinigd op wijkverpleging en de btw op eerste levensbehoeften omhooggaat.

Lasten burgers omlaag, voor bedrijven hoger

Rutte verdedigde die maatregelen, omdat de lasten voor alle burgers omlaag gaan. Tegenover verlaging van de belastingen voor bedrijven, staat ook lastenverzwaring ten behoeve van het klimaatbeleid. Per saldo resteert voor bedrijven nog steeds een lichte stijging van de lasten.

‘’Typerend. Het lijkt of er een uitgestoken hand komt, maar dan volgt een tik en een jij-bak’.’• Lodewijk Asscher

Asscher vroeg in het bijzonder om het schrappen van €100 mln bezuiniging op de wijkverpleging. Maar Rutte wilde dat niet toezeggen. ‘We staan open voor verandering maar wat hij hier combineert is retoriek’.

Hoofdlijnenakkoord

Buma wees erop dat de nieuwe coalitie hoofdlijnakkoorden wil sluiten in de zorg, net zoals het kabinet Rutte-Asscher dat voor 2018 ook heeft gedaan. Volgens hem is er nog geen bezuiniging van €100 mln en kan die ook niet worden teruggedraaid.

‘Typerend’, vond Asscher. ‘Het lijkt of er een uitgestoken hand komt, maar dan volgt een tik en een jij-bak’.

https://fd.nl/economie-politiek/1222387/rutte-open-voor-aanpassing-regeerakkoord-met-oppositie?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-lunchupdate&utm_medium=email&utm_content=20171012&s_cid=672