Tags

Van onze redacteur  • Beurs/fd, 11-10-17

De Griekse bankensector is weer terug op de kapitaalmarkt. De National Bank of Greece heeft €750 mln opgehaald met een zogeheten covered bond, een obligatie met als onderpand hypotheekleningen die de bank heeft uitstaan.

Het is voor het eerst sinds 2014 dat een Griekse bank zich als uitgevende instantie op de financiële markten begeeft. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een bron, met kennis van de transactie, die niet publiekelijk over de deal mag spreken.

Teken van herstel

De succesvolle uitgifte wordt gezien als een volgend teken van herstel voor het geplaagde land. Deze zomer maakte de Griekse overheid al voor het eerst in drie jaar de rentree op de kapitaalmarkten.

In september werd bekend dat de Griekse centrale bank in februari bij de vier systeembanken stresstesten wil gaan uit voeren. Poul Thomson, directeur van de Europese divisie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), stelde een paar dagen later op een bijeenkomst in Londen dat die testen voldoende informatie over de Griekse bankensector zou moeten opleveren, zonder dat een uitgebreide balanstest nodig zou zijn. Ook stelde hij dat het IMF ‘totaal geen zorgen heeft over de financiële stabiliteit’ van de Griekse bankensector. Daarop namen de koersen van Griekse banken een vlucht, al werden die later weer deels ongedaan gemaakt.

Looptijd van drie jaar

De lening biedt bij de uitgifteprijs van 99,572% en een coupon van 2,75% een rendement van 2,90%. Eerder werd nog gedacht dat een rendement van 3,25% moest worden geboden om de lening in de markt te zetten. De looptijd van de obligatie is drie jaar en de kredietbeoordeling is B3 van Moody’s en B van Fitch. Volgens persbureau Reuters was het oorspronkelijke doel om €500 mln uit de markt te halen, maar het werd dus 50% meer.

ECB verdient €7,8 mrd aan Grieken

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft van 2012 tot en met 2016 €7,8 mrd aan netto rente-inkomsten gemaakt op de obligaties die de centrale bank heeft gekocht in het kader van het Securities Market Programme (SMP). Onder dat programma werden Griekse leningen aangeschaft om te voorkomen dat Griekenland uit de eurozone zou vallen.

Dat blijkt uit een brief van ECB-president Mario Draghi aan de Grieke Europarlementariër Nikolaos Chountis. De winsten die de ECB op zijn bezittingen maakt, worden in principe teruggesluisd naar de nationale centrale banken van het eurosysteem naar rato van hun aandeel in het kapitaal van de ECB.

In het verleden hebben de leden van de eurogroep diverse keren beloofd om de winsten op de Griekse leningen weer terug te geven aan Griekenland, onder voorwaarde dat het land zou voldoen aan de eisen. Zo werd in 2013 €2 mrd aan de Grieken ‘teruggegeven’.

De lening vond vooral gretig aftrek op het Britse eiland. Het Verenigd Koninkrijk en Ierland waren goed voor 46% van de uitgifte, waarschijnlijk mede doordat 56% van de lening werd opgenomen door vermogensbeheerders. Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland waren samen goed voor 15% van de obligatie. Griekse beleggers namen 14% van de lening op.

Naast vermogensbeheerders waren ook banken ook een grote afnemer. Ongeveer 17% van de obligatie werd daar geplaatst. Hedgefondsen waren goed voor 14% van de lening en centrale banken en andere officiële instituties namen 11% op.

https://fd.nl/beurs/1221894/griekse-bankensector-terug-op-financiele-markten

Advertisements