Tags

Jasper Houtman  • Economie & Politiek/fd, 10-10-17

In aanloop naar de vergadering van het Catalaanse parlement dinsdagavond, over onafhankelijkheid van de deelregio, zijn overheidsdocumenten gelekt die moeten aantonen dat de regering van Catalonië doelbewust heeft aangestuurd op het huidige conflict.

De Spaanse krant El País publiceert de documenten, die in beslag zijn genomen bij de invallen eind september in Catalonië. Er waren doorzoekingen in gebouwen van de deelregering, maar ook bij Josep María Jové Llado, de rechterhand van Oriol Junqueras, de verantwoordelijke voor economie in Catalonië.

Instabiliteit

In de documenten die bij Jové zijn gevonden staat dat de Catalaanse regering van Carles Puigdemont uit was op ‘een democratisch conflict met steun van een groot deel van de bevolking, met als doel het genereren van politieke en economische instabiliteit die de Spaanse staat zou dwingen tot onderhandelingen of de acceptatie van een referendum’, aldus El País.

‘Don Quichot’ vecht voor dialoog

Na de grote staking dinsdag in Catalonië ging bij César López de knop om. Hij voelde zich machteloos, pakte een stoel, liet een T-shirt met tekst bedrukken en toog naar het Plaça Sant Jaume in het centrum van Barcelona. Daar zit hij sinds woensdag overdag, halverwege de Generalitat, het gebouw van de deelregering, en het gemeentehuis van Barcelona.

De Catalaanse tekst op zijn shirt vertelt zijn hele verhaal: ‘Si us plau, dialoguen’. Alstublieft, ga in dialoog. De boodschap staat er ook in het Spaans.

Het is voor het eerst dat hij zo’n actie onderneemt, zegt López. Hij werkte lange tijd als radiojournalist bij de nationale Spaanse omroep in Madrid, maar bij een reorganisatie moest hij het veld ruimen en sindsdien voelt hij zich niet meer gebonden ‘om objectief te zijn’. Dat López in Barcelona belandde houdt verband met zijn Catalaanse vrouw.

‘Het is een Don Quichot-achtige actie’, zegt de 62-jarige. ‘Maar ik kon niets anders na dinsdag, na de staking van voorstanders van de afscheiding. Er moet een dialoog komen.’ Hij krijgt bemoedigende reacties, maar wordt ook van repliek gediend door voorstanders van afscheiding, of krijgt verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. ‘Maar het is het waard. Als mensen maar nadenken en in gesprek gaan’, zegt hij.

Wanneer de eenmansactie eindigt, zegt López niet te weten. ‘Ik hou het nog wel even vol. Maar ik hoop dat het snel niet meer nodig is.’

Het conflict dat daarbij zou ontstaan ‘zou aangewakkerd moeten worden afhankelijk van de reactie van de staat’, aldus de documenten. Alle betrokkenen zouden dat ‘zonder twijfel’ moeten uitvoeren. Dit zou moeten leiden tot een onafhankelijkheid in twee fases: een periode met een ‘overgangsregering’ vanaf 2018 en de definitieve onafhankelijkheid vanaf 2022.

Mossos

De Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, zou ‘volledig betrokken’ worden bij het separatisme. De Mossos kregen na het referendum stevige kritiek vanuit Madrid, omdat ze onvoldoende gedaan zouden hebben om de stembusgang te voorkomen. Daardoor was het, volgens de Spaanse regering, nodig om de Guardia Civil in te zetten. Dat leidde tot politiegeweld, dat vervolgens op veel afkeuring stuitte in Catalonië en daarbuiten.

De Catalaanse regering heeft nog niet gereageerd op de publicatie van de documenten.

Geregeld verwijt de regering van Carles Puigdemont juist Madrid het conflict op de spits te drijven, door niet open te staan voor onderhandelingen. Dat wordt vervolgens weersproken door Rajoy, die zegt dat zijn regering juist vaak getracht heeft te onderhandelen.

Debat parlement

De documenten lekken uit in aanloop naar een vergadering van het Catalaanse Parlement over ‘de actuele politieke situatie’, vanaf dinsdagavond 18:00 uur. Algemeen wordt aangenomen dat daar de verkiezingsresultaten worden besproken en dat Puigdemont nog dezelfde dag, of in elk geval binnen 48 uur, de onafhankelijkheid zal uitroepen.

Maandag kwam aan het licht dat de partij van Puigdemont de optie van een ‘symbolische verklaring’ open wil laten, maar de gedoogpartner van Puigdemonts minderheidsregering, de uiterst linkse CUP, wil daar niets van weten. Daarmee voeren de fanatieke separatisten de druk op Puigdemont op.

Ook de naar onafhankelijkheid strevende ANC roept de regioleider op niet te aarzelen. Om die oproep kracht bij te zetten heeft het opgeroepen tot een grote manifestatie voor het parlementsgebouw dinsdag, tijdens de zitting van het parlement.

Het zijn noodzakelijke – vanwege de spanningen binnen de natie zelf – en boeiende ontwikkelingen hoe en waarom afscheidingen mogelijk bevochten, dan wel als een nachtkaars uitgaan.

https://fd.nl/economie-politiek/1221670/catalaanse-regering-stuurde-bewust-aan-op-dit-conflict?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=fd-ochtendnieuwsbrief&utm_medium=email&utm_content=20171010&s_cid=671

Advertisements