Tags

Geweld van Madrid voedt Catalaans separatisme (Koen Greven te Barcelona, Voorpagina/nrc, 2 oktober)

Na grimmige dag met honderden gewonden zijn de verhoudingen verder verziekt

# De Nederlandse premier Rutte (VVD) zei deze maandag dat de Spaanse regering “in haar recht staat” met het optreden tegen het referendum. Tegelijkertijd riep hij alle partijen op tot dialoog om de rust te herstellen.

Ik vind – om het bij mezelf te houden – dat een premier – van welk democratisch land dan ook – nooit kan zeggen dat de regering in haar recht staat, al heeft hij formeel gesproken gelijk omdat de Spaanse grondwet dat klaarblijkelijk zo aangeeft. Maar een Nederlandse premier hoort naar het Nederlands staatsrecht te reageren op vragen van journalisten en dan geeft het geen pas om te zeggen dat de zijn collega Mariano Rajoy in zijn recht staat, want het gaat hier om heftige spanningen binnen de Spaanse bevolking, waarop een grondwet – van wederom welk land dan ook – nooit een antwoord heeft.

Die spanningen  vragen daarentegen om bemiddeling en een psychologische benadering van de Spaanse crisis en dat los je niet met formele uitspraken op. Deze uitspraak dat Rajoy is kortom de domste uitspraak van Rutte uit zijn politieke carrière en bewijst dat hij zich geheel en eenzijdig vereenzelvigd heeft met de formalistische kant van zijn functie. Dit is een uiterst pijnlijke constatering omdat nu blijkt dat hij is nooit is uitgegroeid tot staatsman. Hij is de polderboer gebleven, met zijn zakelijke politieke bedrevenheid waar een regentenmentaliteit achter schuilt gaat door de Catalaanse bevolking in de kou te laten staan. is hij zo op deze manier ingefluisterd door zijn raadgevers? Dan mogen ze ontslagen worden.

[geen link aanwezig op de nrc-site]