Tags

Europa kan genezen, maar moet op zoek naar zijn eigen toverdrank (Jeroen Segenhout, Nieuwsweek/fd, 30-9-17)

Samenvatting: ‘Juncker en zijn invloedrijke kabinetschef Martin Selmayr stonden in ieder geval op de banken, zo bleek uit hun enthousiaste reacties op Twitter. Zelden heeft een EU-leider zo welbespraakt laten weten waarom het Europese Project het waard is om te verdedigen én uit te bouwen.’

Mijn geloof in Macron blijft gehandhaafd, maar deze reactie vanuit Brussel is toch meer dan overdreven; geen enkele relativiteitsgevoel. Nu de gehele tekst:

 

Europa moet op zoek naar zijn eigen toverdrank (Jeroen Segenhout • Economie & Politiek/fd, 30-9-17)

De kakofonie van meningen over de staat van de Europese Unie doet dezer dagen denken aan een klassieke scène uit het stripalbum Asterix en de Helvetiërs. De patiënt quaestor Claudius Centus ligt doodziek op bed, omringd door vele doktoren. ‘Hij is onrustig.’ ‘Mijn waarde collega, ik zou liever zeggen onregelmatig.’ ‘Dat meent u niet! Hij is ontregeld!’ Het zijn er eenvoudigweg te veel, waarna Centus de hulp inroept van de druïde Panoramix, die voor hem een wondermiddel moet bedenken om aan een gewisse dood te ontsnappen.

Nu staan vele regeringsleiders te dringen rond de patiënt die de EU heet. Zij schrijven ook diverse recepten voor. Volgens Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker moet Europa ‘meer verenigd, sterker en democratischer’ worden dan nu het geval is. De Franse president Emmanuel Macron wil dat Europa meer op eigen benen gaat staan, terwijl de premier van EU-voorzitter Estland benadrukte dat het Europese continent ook een veiligere plek moet worden. En toen moest het EU-diner in Tallinn over de toekomst van Europa, met 27 leiders aan de dis, nog beginnen. Probeer daar maar eens een toverdrank van te maken, om in de sferen van onze Gallische vrienden Asterix en Obelix te blijven.

Diepe indruk

Het pleit voor Macron dat hij een serieuze poging heeft gewaagd om richting te geven aan het debat dat nu over Europa is losgebarsten. Zijn toespraak in de Sorbonne-universiteit van Parijs heeft bij velen in Brussel een diepe indruk achtergelaten. Juncker en zijn invloedrijke kabinetschef Martin Selmayr stonden in ieder geval op de banken, zo bleek uit hun enthousiaste reacties op Twitter. Zelden heeft een EU-leider zo welbespraakt laten weten waarom het Europese Project het waard is om te verdedigen én uit te bouwen. En dat op een leeftijd van 39 jaar, waardoor hij niet zoals de oudere politieke garde kon terugvallen op persoonlijke anekdotes over Europese onderonsjes uit een ver verleden.

Op detailniveau valt er genoeg af te dingen op het arsenaal aan ambitieuze voorstellen van Macron om Europa ‘opnieuw’ in te richten. Soms gaat het zelfs om oude wijn in nieuwe zakken. Denk bijvoorbeeld aan de wens van Macron om een gemeenschappelijke militaire interventiemacht op te zetten. Een dergelijk initiatief bestaat al in de vorm van (vrij krachteloze) ‘EU Battlegroups’. Of aan zijn idee om een Europese grenspolitie op te richten, terwijl de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex al geruime tijd in de Middellandse Zee actief is om migranten uit Noord-Afrika uit hun ronddobberende bootjes te halen. En wat moeten de andere EU-leiders denken van zijn oproep om het Europese landbouwbeleid te hervormen? Dit is een onderwerp waar vele Europese landbouwcommissarissen zich op hebben stukgebeten, juist door verzet aan Franse zijde. Zal dat straks echt anders zijn?

Ergernis

Er klonk ook ronduit ergernis op de dag dat Macron zijn boodschap verkondigde. Europarlementariër Siegfried Muresan, tevens woordvoerder van de Europese Volkspartij, de grootste fractie in het parlement, liet bijvoorbeeld via Twitter weten geen behoefte te hebben aan Macrons ‘democratische conventies’ over mogelijke EU-hervormingen. Het Europees Parlement is daarvoor de geijkte plek, aldus Muresan, even vergetend dat de meeste Europese burgers hier heel anders over denken.

Maar de Franse hervormer laat zich waarschijnlijk niet van de wijs brengen door dergelijk gekrakeel. Hij zal wel beseffen dat hij nog veel hordes moet nemen om Europa echt te kunnen veranderen. Hij kan zich daarbij vastklampen aan Asterix en Obelix. Die moesten een hele lange reis afleggen om de Romeinse belastinginspecteur Claudius Centus te kunnen genezen. Het Zwitserse bergplantje Edelweiss bracht uiteindelijk uitkomst. Er is dus hoop op een medicijn voor Europa.

https://fd.nl/economie-politiek/1220463/europa-moet-op-zoek-naar-zijn-eigen-toverdrank