Tags

,

De Telegraaf, 26-9-17

PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft in de Tweede Kamer een minutenlang pleidooi gehouden voor het bindend referendum, waarna hij zei dat hij de tekst letterlijk had overgenomen van D66-leider Alexander Pechtold. D66 was eerder voor het referendum, maar heeft de handen er inmiddels vanaf getrokken.

Bij afwezigheid op dit moment van het Kamerverslag over het referendum dat tamelijk eenzijdig verliep – onjuiste informatie over het Oekraine-referendum – was het geen verrassing dat er geen voorstanders – en dus een meerderheid – meer binnen de nieuwe Kamer van een referendumwet bestaan.

Bosma zei dat volksvertegenwoordigers en het parlement niet onfeilbaar zijn en dat een referendum geen aanval is op de democratie maar een goede aanvulling op een systeem uit de 19e eeuw. Daarom zou de bevolking de mogelijkheid moeten krijgen om ja of nee tegen een wet te kunnen zeggen. ,,Het enige wat ik heb gedaan is van D66 de PVV maken”, aldus Bosma.

Het is voorlopig een ‘goede aanvulling op een systeem uit de 19e eeuw’ te karakteriseren, maar daarover moeten wel voorwaarden bij gesteld worden. Dat debat kan maatschappelijk nu gaan beginnen. Ik stel me op een ander standpunt omdat de representatieve democratie in mijn ogen niet meer voldoet aan de eisen van deze tijd, en daarvoor in de plaats een bestel van directe – digitale – democratie moet worden opgebouwd. Maar dat is op dit moment niet aan de orde. Op deze site zijn diverse blogs over de (categorie) directe democratie geschreven. Bosma’s argumenten vond ik belachelijk.

Bosma’s pleidooi voor direct referendum was 1 op 1 gekopieerd van Pechtold die eerder nog voor zo’n volksraadpleging was #referendumdebat

— Jorn Jonker (@Jorn) 27 september 2017

De Tweede Kamer zal tegen het bindend referendum stemmen. De eerdere voorstanders D66, GroenLinks en de PvdA hebben hun handen er vanaf getrokken. Inmiddels verdedigt de SP het initiatiefwetsvoorstel.

Eigen schuld dikke bult aan het adres van het Oekraïnereferendum.

Kamerlid Renske Leijten van die partij zei het onbegrijpelijk te vinden dat de partijen hun steun hebben ingetrokken. Ze noemt het een manco dat de meerderheid in de politiek iets kan beslissen waar de meerderheid van de bevolking tegen is, zonder dat de bevolking aan de ‘noodrem’ kan trekken.

Leijten is zelf onbegrijpelijk bezig geweest.

Volgens Rob Jetten van D66 wil zijn partij nog steeds een ‘correctief referendum’, maar alleen onder ,,bepaalde spelregels”. Zo zou zo’n referendum niet over internationale verdragen mogen gaan, zoals eerder het raadgevende referendum over het Oekraïne-verdrag. Jetten zei dat zijn partij daarom tegen zal stemmen.

Inderdaad zijn internationale verdragen veel te complex voor een referendum, getuige de onzin die is uitgekraamd over het Oekraïne-referendum met helaas een veel te zwakke weerstand vanuit het kabinet, nu demissionair. Ook Rutte heeft in de aanloop geen leidersrol op zich genomen.

Het voorstel is al eerder door de Eerste en Tweede Kamer goedgekeurd. Om het in de Grondwet te wijzigen moet het nog een tweede keer door beide Kamers, met een tweederdemeerderheid.

Terecht zijn de Kamer erop teruggekomen want de goedkeuring was ook een flater.

Bosma (PVV): bij onze partij wordt ook goed geluisterd naar de leden #referendumdebat

De ledenpartij PVV???

— Jorn Jonker (@Jorn) 27 september 2017

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/pvv-%E2%80%99plagieert%E2%80%99-d66-in-pleidooi-referendum/ar-AAswFQB?li=AAazPsO&ocid=spartanntp