Tags

,

Door: Peter Giesen, de Volkskrant, 26 september 2017, 11:59

# De Franse president Emmanuel Macron zal vanmiddag in het grote amfitheater van de Sorbonne een belangrijke toespraak over de ‘herstichting‘ van Europa houden. De president staat voor een lastige opgave. Als hij een al te ambitieus pleidooi voor Europese integratie houdt, zal Berlijn zijn plannen meteen afschieten. Maar als hij vaag blijft, zal Berlijn zijn redevoering als teleurstellend ervaren, omdat hij de grote lijnen van zijn Europabeleid al zo vaak heeft ontvouwd.

# Zo wil Macron dat de eurozone een eigen budget, een eigen minister van Financiën en een eigen parlement krijgt. Berlijn en Brussel wachten echter op een concrete invulling.

Eerst de centrale vraag waarom Macron de eurozone een eigen budget noodzakelijk vindt. Het enige antwoord daarop lijkt dat de eurozone een kwetsbaar thema blijft en de kans dat er weer crises uitbreken met omvallende banken is groot genoeg om de eurozone over een reservebudget te laten beschikken.

Een eigen minister van Financiën anders dat de Supercommissaris zoals Ulli Rehn in de vorige Commissie, is ook onduidelijk. Maar een eigen parlement lijkt op een doublure op het EP zelf. Waarom een specifiek eigen parlement? Wordt dat parlement anders gekozen dan het EP? Andere taken en werkwijze, meer als de nationale parlementen dat veel logischer zou zijn dan het huidige EP? Als er maar geen nieuw gremium wordt geschapen waarin de verhoudingen tussen neuro en zeuro nog meer in het voordeel van de laatst genoemde uitkomt. Want dat is geen vooruitgang, maar een weg van de oude dilemma’s namelijk politieke tegenstellingen, waaraan de EU probeert te ontkomen.

# Hoe groot moet het budget voor de eurozone zijn? Wil hij bestaande potjes bij elkaar harken of werkelijk een nieuw budget van honderden miljarden euro’s in het leven roepen? Welke bevoegdheden wil Macron de minister van Financiën van de eurozone geven? Zal hij een veredelde voorzitter van de eurogroep zijn of een Europese superminister die afzonderlijke lidstaten zijn wil kan opleggen?

Noordelijke lidstaten zullen niet accepteren dat een superminister geld kan overhevelen naar zuidelijke lidstaten

# Veel economen geloven, net als Macron, dat de euro meer politieke integratie nodig heeft. Bovendien zou Zuid-Europa gesteund moeten worden met geld uit het Noorden, om ervoor te zorgen dat de economieën van de eurozone naar elkaar toe groeien.

Als sprake zou zijn van bedrijfsinvesteringen op basis van langerdurende leningen, dan zou daarin iets van logica aanwezig zijn, maar als basisvoorwaarde geldt dat er eerst begrotingsevenwicht  ontstaat en de overheidsschulden ook in de gewenste richting worden ontwikkelen. Het is Portugal gelukt en daarom moeten de overige zeurolanden daarin ook kunnen slagen.

# Politiek is dit echter een moeilijk begaanbare weg. Duitsland en andere noordelijke lidstaten zullen niet accepteren dat een Europese superminister een aanzienlijk budget krijgt waarmee hij meer geld kan overhevelen van Noord naar Zuid.

Terecht opgemerkt.

Duitse verkiezingsuitslag

Als Merkel zich verbindt met de liberalen, ben ik dood

Waarom is dat zo? Hieronder wordt dat uitgelegd en daarom is de vraag of de suggestie van de krant wel juist is omdat Macron ook (links) liberaal is. die kant wil hij dus ook niet uit.

— Macron begin september in besloten kring

De uitslag van de Duitse verkiezingen van zondag is een tegenvaller voor het Europabeleid van Macron. Hij heeft de afgelopen maanden flink geïnvesteerd in zijn relatie met Angela Merkel, ogenschijnlijk met enig succes. Merkel is echter flink verzwakt uit de verkiezingen gekomen. Ze heeft vooral veel kiezers verloren aan rechtse partijen als de FPD en de AfD. Dat zal haar bereidheid om verregaande concessies aan Macron te doen niet groter maken.

In eerste instantie zal Merkel proberen een coalitie met de FPD en de Groenen te vormen. De liberale FPD is fel tegen verdere Europese integratie, zeker als Duitsland daardoor meer moet gaan betalen aan Zuid-Europa. Volgens Le Monde zou Macron begin september al in besloten kring hebben gezegd: ‘Als zij (Merkel, red.) zich verbindt met de liberalen, ben ik dood.’

Macron zou zijn voorstellen uitgebreid besproken hebben met Angela Merkel

— Minister in Le Monde

Macron presenteert zijn visie op Europa vandaag omdat hij de Duitse coalitieonderhandelingen wil beïnvloeden. ‘Vier jaar lang zullen we twee stabiele regeringen in Frankrijk en Duitsland hebben. Daarvan moeten we profiteren’, zei een hooggeplaatste medewerker van het Élysée. Macron wil de grandeur van Frankrijk herstellen, door de Fransen een leidende rol in Europa te geven. ‘Frankrijk moet weer een kracht worden die voorstellen doet‘, aldus het Élysée.

Zo moeilijk is een leidende rol in Europa niet, omdat er maar twee daarvoor in aanmerking komen, blijft Merkel (blijft ondanks de ‘nederlaag’ toch de grootste en dus bondskanselier) en Macron, want de enige twee met een visie. De rest, zelfs Italië, doet niet mee.

De politieke risico’s van de redevoering van vanmiddag zijn aanzienlijk. Als zijn voorstellen niet worden geaccepteerd door Duitsland, lijdt de president een pijnlijke nederlaag. Maar Macron zou zijn voorstellen uitgebreid besproken hebben met Angela Merkel, zei een minister in Le Monde: ‘Hij heeft ze niet in zijn hoekje bedacht, helemaal alleen.’

Waarom wacht Europa vol spanning op Macron?

‘Macrons missie heeft het tij mee’

De liberale revolutie die president Macron wil ontketenen, zet Frankrijk op scherp. Vandaag en zaterdag wordt er gestaakt en zijn er demonstraties. Maar lang niet iedereen doet mee, ziet econoom David Spector. Het ‘oude’ Frankrijk met z’n sterke vakbonden kent daarvoor te veel verliezers.

EU blij dat Merkel bondskanselier blijft, na Europees angstjaar

Geen opluchting in de Europese hoofdsteden – niemand twijfelde aan haar overwinning – maar wel blijdschap dat Merkel bondskanselier blijft. Voor de toekomst van de EU is wat de nieuwe Franse president Macron levert echter belangrijker dan de vierde verkiezingsoverwinning van Merkel. Een goede samenwerking tussen Merkel en Macron betekent dat de Frans-Duitse motor van Europa na vijf jaar stilstand weer toeren gaat maken.

Het werd tijd!

https://www.volkskrant.nl/buitenland/franse-president-macron-ontvouwt-zijn-visie-voor-europa-en-loopt-daarmee-grote-risico-s~a4518539/