Tags

,

ANP

Klaver: verhoog lonen publieke sector© Copyright ANP 2017 Klaver: verhoog lonen publieke sector

DEN HAAG (ANP) – Nu het beter gaat met de economie moeten niet alleen bedrijven de lonen verhogen, maar moet de overheid het goede voorbeeld geven. Dat zei GroenLinks-voorman Jesse Klaver zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed. Wat Klaver betreft moeten agenten, docenten en andere mensen in de publieke sector er zo’n 3,5 procent bij krijgen.

Waarom blijven de politieke leiders zwijgen over de consequenties van verhoging van ambtenarenbeloning, want het verhoogt de overheidsuitgaven en voor dat je het weet is de norm van 3% weer genaderd of gepasseerd. Omdat Klaver het had over het onderscheid tussen ‘moed’ (om uit de informatieonderhandelingen te treden) en ‘moet’ (‘er moet zoveel in de politiek’), zou het van moed van Klaver hebben getuigd als hij daar ook aandacht aan had besteed. Er moet gewoon een Kamerdebat of nationale discussie worden gevoerd in hoeverre de overheidslonen gekoppeld kunnen worden aan de lonen/inkomens in de bedrijven (of bedrijfsleven, minus de multinationals omdat daar internationale normen gelden?).

,,Het is heel belangrijk dat lonen in Nederland omhooggaan”, vindt Klaver. ,,Ik ben ook blij dat iedereen dat inmiddels zegt. Zelfs de premier.” Premier Mark Rutte deed eerder al een oproep aan bedrijven om de lonen te verhogen. ,,Als de premier zegt dat lonen in de marktsector omhoog moeten, dan moet de overheid het goede voorbeeld geven”, vervolgt Klaver. ,,Dat zou ook een goed voorbeeld zijn voor CEO’s van bedrijven.”

Het goede voorbeeld van de overheid is dus afhankelijk van de begrotingsruimte en EMU-normen. Of Klaver moet de moed opvatten om de 3%-norm ter discussie te stellen, want ik vermoed dat geen enkele econoom daarvoor is, want een volkomen klassiek monetaire opstelling.

www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/klaver-verhoog-lonen-publieke-sector/ar-AAsnzuN?li=AA5a7a&ocid=spartanntp