Tags

‘Tusk wil in december speciale EU-top over eurozone’ (Van onze correspondent  • Economie & Politiek/fd, 22-9-17)

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, wil in december een speciale EU-top organiseren om te praten over de toekomst van de eurozone. Alle EU-landen kunnen daaraan deelnemen. Dat heeft Tusk donderdag laten weten.

De raadsvoorzitter stelde in een brief aan alle EU-leiders dat er ‘geen wondermiddel’ is voor een versterking van de Economische en Monetaire Unie (EMU) in Europa, maar dat er nu zoveel ideeën zijn geuit dat er meer discussie nodig is. Een prioriteit is in zijn ogen de voltooiing van de bankenunie. Ook liet hij weten wel wat te zien in een omvorming van het noodfonds ESM tot een Europees Monetair Fonds.

Snelle besluitvorming

De Poolse oud-premier, die sinds eind 2014 de Europese Raad voorzit, wil ook vaart zetten achter de besluitvorming. Uiterlijk volgend jaar juni zouden er knopen moeten worden doorgehakt over de wijze waarop de EMU moet worden versterkt.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, deed vorige week stof opwaaien toen hij pleitte voor een uitbreiding van de eurozone. Alle EU-landen behalve het Verenigd Koninkrijk en Denemarken zouden in zijn ogen lid moeten worden, ook om de eenheid in de EU te versterken. Hetzelfde zou volgens Juncker moeten gelden voor de bankenunie.

Tusk lijkt zich daar nu bij aan te sluiten. De leiders van de inmiddels negentien eurolanden zijn de afgelopen jaren herhaaldelijk bij elkaar gekomen voor een aparte ‘eurotop’, maar nog nooit in het ‘inclusieve’ format dat de Pool nu voor ogen heeft.

Als het doel van deze speciale EU-top is om een bezinning – lees ook: evaluatie – te houden over de voorstellen die dit jaar en dan specifiek door Junck zijn gedaan, is het helemaal niet zo gek om alle EU-lidstaten daarbij te betrekken, maar dan wel in de vorm van een openbaar debat waar ook notulen van worden opgemaakt, omdat het voortaan alleen moet gaan om transparantie en openheid over de nieuwe EU-structuren. Maar de niet-eurolidstaten kunnen natuurlijk niet meebeslissen over de gang van zaken inzake de euro als munteenheid. Je bent immers opgenomen in de eurogroep of je bent het niet.

Meer optimisme

De belangrijkste EU-leiders buitelen nu bijna over elkaar heen met plannen voor de toekomst van de EU. Ze willen profiteren van de economische meewind en een beter politiek klimaat. Tusk constateerde donderdag dat ‘we nu met meer optimisme naar de toekomst kunnen kijken’.

Hierbij mogen de tegengeluiden – vooral in het voormalige Oost-Duitsland waar het extreem rechtse radicale geluid met de dag sterker wordt – niet vergeten want het gaat geestelijk nog helemaal niet goed in de EU als geheel en als zodanig. Voor het ‘beterwordingsproces’ zijn radicaal nieuwe voorstellen à la Macron noodzakelijk. Alle oude regeringsleiders vertegenwoordigen immers het oude denken (en de oude elites).

Volgende week zal de Franse president Emmanuel Macron zijn visie voor de EMU ontvouwen. Eerder heeft hij laten weten voorstander te zijn van een Europese minister van financiën en van een aparte begroting en een apart parlement voor de eurozone. De grote vraag is nu hoeverre de Duitse bondskanselier Angela Merkel met hem mee wil en kan gaan na de Duitse parlementsverkiezingen van komende zondag.

Bomvolle agenda

De regeringsleiders van de 28 EU-landen komen eind volgende week bijeen in Tallinn, de hoofdstad van de huidige EU-voorzitter Estland. Zij zullen dan hoofdzakelijk praten over digitale zaken, zoals cyberveiligheid, het belasten van grote internetplatforms en de digitalisering van de Europese industrie.

Maar er is in Tallinn ook een informeel diner gepland waar Tusk wil gaan praten over de werkwijze van de Europese Raad in de komende maanden. De agenda is bomvol. Tijdens een EU-top in oktober staat de brexit weer prominent op de agenda, evenals de moeizame relatie met Turkije.

In november wacht nog een top in het Zweedse Gotenburg, waar sociale kwesties worden besproken. Andere belangrijke gespreksonderwerpen in de komende maanden zijn versterking van de defensieve samenwerking en de toekomst van de Europese begroting nu de Britten hebben aangegeven de EU te willen verlaten.

Dit jaar 2017 wordt intellectueel een topjaar voor de EU, waarbij scherp opletten levensvoorwaarde nr 1 is omwille van een democratischer Europa.

https://fd.nl/economie-politiek/1219681/tusk-wil-speciale-eurotop-in-december