Tags

Het is niet de vraag óf maar hoe laat de Miljoenennota uitlekt (NRC De Haagse Stemming, news@campagne.nrcmedia.nl, 15/09/2017 – 07:03)

Pim van den Dool

# Op deze vrijdag voor Prinsjesdag lekt de Miljoenennota waarschijnlijk uit, zouden de formerende partijen een akkoord hebben over ‘bed-bad-brood’ en verscherpt Europa de eisen aan partijsubsidies.

BEGROTINGSLEKKAGE: Het is meer de vraag hoe laat het gebeurt, dan óf de Miljoenennota uitlekt. De vrijdag voor Prinsjesdag krijgen de Tweede Kamerfracties de rijksbegroting onder embargo en ieder jaar lekt wel iemand het stuk naar de pers. Erg spannend belooft de inhoud van de Miljoenennota dit jaar niet te worden. Door de voortslepende formatie zit het demissionaire kabinet er nog en Rutte II maakte daarom een begroting zonder veel nieuw beleid. De belangrijkste maatregel die al uitlekte was de stijging van het eigen risico in de zorg van 385 naar 400 euro volgend jaar. Hoeveel hoger het salaris van leraren wordt, staat nog niet in de Miljoenennota. De VVD beloofde dit weliswaar aan de PvdA, maar het onderwerp ligt nog op de formatietafel. Het interessantst lijken nog de koopkrachtplaatjes te worden: hoeveel gaan de verschillende inkomensgroepen er volgend jaar op voor- of achteruit?

Asielhobbels genomen: Al jaren een hoofdpijndossier in Den Haag, maar volgens de NOS zijn de formerende partijen het erover eens geworden: bed-bad-brood. VVD en PvdA ruzieden in 2015 zo hevig over de opvang van afgewezen asielzoekers dat Rutte II bijna ten val kwam. De twee partijen vonden uiteindelijk een oplossing waar niks van terecht kwam, omdat de gemeenten er niets in zagen. Ze zouden dit akkoord wél steunen: er worden acht opvanglocaties aangewezen waar gemeenten uitgeproceerde asielzoekers heen kunnen sturen. Onze bronnen konden de details gisteravond nog niet bevestigen. De NOS meldt dat de partijen het ook eens zijn over nieuwe vluchtelingendeals met landen als Turkije, het punt waar de formatie met GroenLinks op klapte. NRC schreef eerder dat ook het kinderpardon voor deze vier partijen een moeilijk punt is.

Verpleeghuisverplichting: De financiën bezorgen de onderhandelaars hoofdbrekens en dat komt onder meer door het eerdere besluit van Rutte II om de komende jaren meer dan twee miljard in de verpleeghuiszorg te investeren. Trouw schrijft vandaag dat de formerende partijen daar ongelukkig mee waren en juristen hebben laten uitzoeken of een nieuw kabinet daar niet onderuit kan. Nee, daar was niets meer aan te veranderen. Dat er minder geld voor andere zaken overblijft, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie ook aan zichzelf te wijten. Zij stemden net als alle andere partijen in de Kamer eind vorig jaar in met een PVV-motie die het kabinet opriep om de verpleeghuiszorg snel drastisch te verbeteren.

Feitelijk is de troonrede van dit jaar volkomen zinloos. Prinsjesdag is en blijft een puur traditioneel gegeven, dat dit jaar tot een leeg symbool is geworden dat alleen dient als de inlevering van de miljoenennota dat formeel naar Brussel kan worden gestuurd, want de ‘echte’ begroting kent een andere inleveringsdatum (1 mei).[1]

 

[1] https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/34333/kst-33670-9.html