Tags

,

Kansloze patiënt in eigen Kuip (Steven Verseput, Sport/nrc, 14-9-17)

Feyenoord verloor thuis kansloos met 4-0 van Manchester City. De rentree in de Champions League werd een grote sof.

Sinds het miljardenbal van de Champions League wordt iedere waardevolle speler weggekocht door de rijke voetballanden, waar ook buitenlandse miljardairs zijn vermogen wensen te investeren. Dat betekent dat kleine voetballanden gedegradeerd worden tot Micky Mouse-competities, omdat ze in vergelijking met de grote landen met hun rijke clubs overeenkomstig de Wet en macht van de Grote Getallen heersen, de hele elite onder de voetballers van waar dan ook aankopen.

Dat onze eredivisie én Oranjemannen matig tot ronduit droevig presteren, wordt pijnlijk duidelijk als onze vertegenwoordigende elftallen geconfronteerd worden met buitenlandse toppers. Feyenoord ging gisteravond in navolging van het Schotse Celtic kansloos ten onder. Dat wordt dus ook het lot van Vitesse vanavond tegen Lazio.

Een parallel vormt onze langstdurende formatie uit de parlementaire geschiedenis. De meerpartijencoalities die ons oude zuilenstelsel in de vorm van grote politieke tegenstellingen niet kende, betekent evenals bij het voetbal een andere strategie en tactiek. Als je als voetbalelftal moet strijden tegen een superieur tegenstander, dan wordt het puur defensief voetbal met weinig ruimte voor de spelers. Weinig aantrekkelijk, tenzij de bovenliggende spelers zo superieur zijn dan zij voor een simpele trainingsavond of oefenpartij komen.

En dus dient het huidige systeem worden aangepast om het genot voor de eigen fans ook nog te kunnen bedienen. Als je wordt weggespeeld is daarvan geen sprake. En dat alleen vanwege de Wet van de Grote Bedragen. Ook het aanstaande nieuwe kabinet kan niet op veel sympathie en genot rekenen – met uitzondering van de eigen partijleden van de regerende combinatie. Het wordt op deze manier alleen maar bloedeloosheid en saaiheid. Dankzij het Grote Geld.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/13/kansloze-patient-in-eigen-kuip-12988607-a1573386

De kop van Het Parool van vanavond luidt: ‘Geen schijn van kans’. Deze kop zou heel best ook voor de politiek en het aanstaande kabinet kunnen opgaan: ook op voorhand al geen schijn van kans op een gezonde sfeer. Met andere woorden: in deze westerse wereld worden de rijken steeds succesvoller maar de armen en weinig getalenteerden maken geen schijn van kans. Wat een fraaie maatschappij hebben we, dankzij de schijn van de vrije markt. Bravo!

 

Advertisements