Tags

Macron heeft eerste gevecht met vakbonden gewonnen (Peter Vermaas, Economie/nrc, 13-9-17)

De demonstraties tegen de plannen van de Franse president Macron om de arbeidsmarkt te hervormen vielen mee.

# Als de opkomst voor de stoet van Bastille naar Place d’Italie een indicatie is voor de ‘hete herfst’ die Franse analisten voorzien hadden, dan heeft Macron de eerste slag gewonnen. De organiserende vakbond, de van oorsprong communistische CGT, schatte het aantal demonstranten op 60.000. Onafhankelijke bronnen hebben het over minder dan de helft daarvan. Op 180 plaatsen in Frankrijk werd geprotesteerd, maar nergens was de opkomst zo hoog als bij de protesten die in 2016 uitbraken toen Macrons voorganger François Hollande op vergelijkbare wijze de arbeidswetgeving wilde flexibiliseren. Toen gingen er haast bij iedere demonstratie zo’n 100.000 mensen de straat op.

# Dat heeft vooral te maken met de wijze waarop Macron en zijn regering de afgelopen maanden te werk zijn gegaan. Wekenlang is met vakbonden overlegd. Macron wil onder andere een maximum vergoeding instellen bij onterecht ontslag en hij wil het mogelijk maken dat werknemers in kleine bedrijven zonder vakbond met de baas over arbeidsvoorwaarden kunnen onderhandelen. Het idee is dat bedrijven dan makkelijker investeren en banen creëren teneinde het al dertig jaar structureel hoge Franse werkloosheidscijfer te keren.

We wisten al dat Emmanuel Macron een jonge slimme politicus is en dat heeft hij hierbij al weer bewezen. Hij zal zijn plannen kunnen gaan uitvoeren en de Frans-Duitse as is weer in volle glorie hersteld, bij gebrek aan tegenwicht door de kleinere EU-lidstaten.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/12/macron-heeft-eerste-gevecht-met-vakbonden-gewonnen-12967082-a1573205