Tags

,

Van onze redacteur  • Economie & Politiek/fd, 5-9-17

Turkije reageert maandag geprikkeld op de uitspraken van bondskanselier Angela Merkel en haar uitdager Martin Schulz over de toekomst van de EU-toetredingsgesprekken van het land. In een verkiezingsdebat op televisie afgelopen zondag benadrukte zowel Merkel als Schulz dat er geen plek voor Turkije zou zijn in de Europese Unie.

Kritiek op Twitter

Ibrahim Kalin, een woordvoerder van de Turkse president Erdogan, reageert maandag op Twitter met de boodschap dat de Duitse politici zich zouden hebben overgegeven aan populisme. ‘Het is geen toeval dat onze president Erdogan het hoofdonderwerp van het debat was’, schrijft hij. Hij is bang dat de opmerkingen van de politici racisme en discriminatie zullen uitlokken.

Waar Twitter niet allemaal handig voor is!

Ook de Turkse EU-minister Celik twittert er maandag op los. Hij schrijft onder andere dat Merkel en Schulz de grondbeginselen van de Europese Unie schenden met hun uitspraken. Ook meent hij dat ze een ‘Berlijnse muur’ aan het bouwen zijn ‘met stenen van populisme’.

De formele kandidaat-lidstaat leert de meester hoe de regels werken. Leuk bedacht maar wel de omgekeerde wereld. In de ogen van de Turken is modern Turkije het nieuwe emiraat dat de wereld wel zal leren hoe er geregeerd en beleid gevoerd moet worden. De jonge boorling EU is immers zoekend op weg.

Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken reageert met een verklaring waarin het de politici herinnert aan Turkijes rol in de vluchtelingencrisis. Merkels woordvoerder probeert hierop wat nuance aan te brengen in de woorden van de bondskanselier. Volgens hem is Turkije ‘momenteel nog niet in de juiste positie om toe te treden tot de EU’. Mogherini, de vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid in de EU, benadrukt dat Turkije nog steeds een kandidaatsland is en dat de gesprekken daarom gewoon door zullen gaan.

Groeiende spanningen

De toetredingsgesprekken met Turkije begonnen reeds in 2005, maar liggen door de politieke situatie in het land al maanden stil. Ondertussen staat de relatie tussen Duitsland en Turkije al geruime tijd op gespannen voet. In augustus riep Erdogan Duitsers met een Turkse achtergrond nog op om niet op enkele politieke partijen, waaronder die van Schulz en Merkel, te stemmen. Deze partijen zouden volgens hem ‘vijanden van Turkije’ zijn. De verkiezingen in Duitsland vinden op 24 september plaats. Merkel heeft zich kandidaat gesteld voor een vierde termijn als bondskanselier.

De conclusie na het sluiten van het vluchtelingenverdrag is achteraf en evaluatief gesproken dat er een gemeenschappelijk kenmerk binnen de politiek is ontstaan: waar diplomatie onzichtbaar – want een ouderwets instrument uit de oude wereld – is geworden, daar maken de oppositie in de oude wereld (EU en VS) gebruik van nieuwe technologieën die door opkomende grootmachten worden overgenomen: roeptoeters alom aanwezig.

https://fd.nl/economie-politiek/1216987/turkije-beschuldigt-merkel-van-ondermijning-grondbeginselen-eu