Tags

Macron: Van Messias tot kop van Jut (Peter Vermaas, Buitenland/nrc, 29 augustus)

DALENDE POPULARITEIT FRANSE PRESIDENT | Een aantal missers van mensen uit zijn omgeving en de traditionele Franse afkeer van hervormingen spelen Macron parten.

Deze kop suggereert een feit, maar dat feit bestaat alleen via opiniepeilingen. Het is nog geen feit dat de president de kop van Jut is geworden; alleen het werktempo van Macron met zijn 4 uur slaap (waarover al eerder gewag werd gemaakt) maakt dat de Franse bevolking nu inziet dat de hervormingsgezindheid van deze nieuwe president serieus genomen moeten worden en dus slaat hen de schrik om het hart. Want het klonk wel allemaal stoer in de verkiezingscampagne en zeker na de mislukking van zijn voorganger die er hoegenaamd niets van maakte, was de nieuwe belofte in de persoon van Emmanuel een noviteit. Maar het moet met die hervormingen – waar de Fransen niet acht aan gewend zijn – niet al te vlot gaan lopen, want dan slaat de angst toe, want voor de gevestigde orde betekent het alleen een achteruitgang. Zonder clientélisme werkt Frankrijk niet en raakt men in de war. Toch is dat een noodzakelijk proces omdat de EU geen stilstand in Frankrijk kan veroorloven. Daarom wordt terecht vastgesteld dat:

# „Fransen haten hervormingen”, zei Macron zelf afgelopen week in Boekarest. „Zodra we hervormingen kunnen voorkomen, doen we het.” Dat klopt niet helemaal: in onderzoeken zeggen Fransen vóór (arbeidsmarkt)hervormingen te zijn. Maar zodra ze dat zelf treft, komen ze in het geweer. Met een flexibilisering van de arbeidsmarkt naar Scandinavisch voorbeeld (‘flexi-sécurité’) hoopt hij een eind te maken aan twee decennia massawerkloosheid. Daarna volgen onder andere een herziening van het pensioenstelsel en een nieuwe werkloosheidsverzekering voor zelfstandigen. „Ik aanvaard onze impopulariteit”, zei regeringswoordvoerder Christophe Castaner zondag, „maar op voorwaarde dat daardoor het land transformeert.”

Deze beleidslijn van de regering-Macron is dus volkomen terecht want zonder een hervormd Frankrijk stort de EU in en is er geen voorbeeld voor de zuidelijke euroflank. De kop dient dus te luiden: Macron wordt getest op uithoudingsvermogen: ‘Van Messias van de campagne dreigt een kop van Jut te ontstaan’.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/28/macron-van-messias-tot-kop-van-jut-12714695-a1571404