Tags

,

Alles wat voetbal leuk maakt

Nederland won de Europese titel in een finale waarin alles zat: spektakel, spanning, sensatie en doelpunten

Tranen vloeien bij passend slotstuk van het ‘eigen’ EK

Fabian van der Poll, redacteur nrc, 7 augustus

# De finale was het passende slotstuk van een EK-campagne waarin Oranje de inhaalslag ten opzichte van andere voetballanden voltooide. De voorsprong van de Scandinavische landen lijkt verdwenen en zelfs Duitsland, dat sinds 1995 elk EK had gewonnen, is per heden niet meer zeker van gegarandeerd succes op een Europees kampioenschap. De Duitse eindzege lag zo voor de hand dat zevenduizend Duitse fans van tevoren al kaarten voor de finale hadden gekocht.

Toch waren ook de Deense vrouwen kansrijk om de finale in hun voordeel te beslissen. Zeker toen scheidsrechter Esther Staubli na vijf minuten naar de stip wees. Linksback Kika van Es was onachtzaam en beging een knullige overtredingen die Denemarken een strafschop opleverde. Spits Nadia Nadim scoorde vanaf de stip en deed de Grolsch Veste verstillen. Eerder in het toernooi had Nederland pas één treffer geïncasseerd en nu was het al na vijf minuten raak.

Gaf niks. Want de Nederlandse speelsters zijn mentaal sterker dan ooit. Op het WK 2015 was Nederland nog gevoelig voor een tik, oogde de ploeg kwetsbaar, maar nu voetballen de speelsters stoïcijns door, wetende dat de kansen wel komen met een voorhoede die bestaat uit Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden en Lieke Martens, spelend voor respectievelijk Arsenal, Liverpool en FC Barcelona.

De sprint waarmee Van de Sanden de 1-1 inleidde had iets humoristisch, omdat ze zo rap voorbij haar opponent Cecilie Sandvej rende dat het leek alsof die laatste stilstond. Miedema hoefde bal alleen nog binnen te tikken.

Niet alles ging goed in de finale, maar de speelsters bewezen dat ze de afgelopen twee jaar zijn gegroeid. Ze gedijen bij de vele trainingsuren bij hun buitenlandse clubs en voetballen met meer tact en precisie. En in de zogenoemde flow lukt alles. Miedema leed aan doelpuntendroogte in de poulefase, maar liet zondag zien waarom ze een gewild target is in het vrouwenvoetbal. Ze maakte de 1-1 en de beslissende 4-2, haar derde en vierde doelpunt dit EK. De vierde nam alle onzekerheid weg in een fase dat de Denen joegen op de gelijkmaker.

Na een treffer van Martens en een prachtschot van aanvoerder Pernille Harder stond het 2-2 bij rust, maar in de tweede helft domineerde Nederland en was het Sherida Spitse die Nederland weer op voorsprong schoot. Wat de Deense keepster bij haar vrije trap heeft gedacht, was een raadsel. De hoek die Spitse koos lag volledig open.

Door alle doelpunten, fouten en de toenemende spanning was het een wedstrijd die het soort spektakel bracht waar je op hoopt bij een finale. Het duel bevatte alle elementen die voetbal leuk maken. De oplopende spanning maakte het des te knapper dat Nederlandse speelsters het hoofd koel hielden en samen de premie van 1,2 miljoen euro voor de KNVB binnensleepten, wat de UEFA overmaakt naar de voetbalbond van het winnende land.

„Er kan nog veel beter”, zei keepster Sari van Veenendaal, „maar het is nu niet het moment om dat te analyseren. Het is tijd voor een feestje.”

Lieke Martens was bij het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen volgens de UEFA de beste speler van het toernooi. De linksbuiten van het Nederlands elftal kreeg zondag, kort voor de afsluitende ceremonie, de prijs in het stadion van FC Twente in Enschede uitgereikt.

Martens, die komend seizoen begint aan haar avontuur bij FC Barcelona, had zondag in de door Nederland met 4-2 gewonnen finale tegen Denemarken een belangrijk aandeel. Ze zette Nederland in de 28ste minuut van de wedstrijd op voorsprong (2-1).

In totaal trof de 24-jarige Martens tijdens het toernooi drie keer doel, één keer minder dan haar landgenote Vivianne Miedema.

Het is zonder meer duidelijk geworden dat de dames hebben laten zien waarom het enthousiasme voor Oranje intens is als er maar intensief en hartstochtelijk gespeeld wordt, op de Hollandse manier aanvalluh. En onverdroten vechten voor de bal. Dat zijn eigenschappen die je nog maar zelden bij de mannen ziet. De heren voetballers moeten zich dus schamen. Enne, in dit zelfde weekend presteerde Peter Bosz in Duitsland bij zijn nieuwe club weergaloos hetzelfde met zijn spelstrategie zodat hij er bijna in slaagde de supercup in de wacht te slepen.

De Nederlandse velden ontberen nu een trainer als Bosz, met hetzelfde temperament als Sarina Wiegman van de Leeuwinnen. Het enthousiasme is weer terug via twee trainers en nu maar hopen dat de wekelijkse competitie dit goede voorbeeld zal volgen. Anders gaat het mannenvoetbal uit als een nachtkaars en worden de vrouwenwedstrijden volop bezocht. Zeker als de hooligans het weer verprutsen voor de rest van de echte fans en de algemene schande over zichzelf afroepen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/07/tranen-vloeien-bij-passend-slotstuk-van-het-eigen-ek-12405857-a1569116

 

Advertisements