Tags

Klap voor Democraten: conservatieve gouverneur stapt over naar kamp Trump (Bewerkt door: Redactie/de Volkskrant, 4 augustus 2017, Bron: AP)

De Democratische gouverneur van de Amerikaanse staat West-Virginia stapt over naar de Republikeinen. Dat heeft Jim Justice donderdag in het bijzijn van president Trump aangekondigd op een partijbijeenkomst in Huntington.

De 66-jarige Justice stond bekend als conservatieve Democraat. Hij is pas sinds januari gouverneur van West-Virginia, nadat hij in november 2016 voldoende stemmen haalde bij de verkiezingen.

In het verleden wisselde Justice wel vaker van politieke voorkeur. Zo steunde hij zowel Democraten, Republikeinen als onafhankelijke kandidaten tijdens kiescampagnes.  ‘De Democraten staan steeds verder van mij weg. Ik kan je niet meer helpen als Democraat, dus ik registreer me als Republikein‘, zei hij.

Een steenrijk zakenman die niets van de politiek heeft begrepen. Een leven lang puberen. Doet hij zijn familienaam wel eer aan of is hij de kampioen opportunisme?

Zijn overstap naar de Republikeinen is een klap voor de Democraten, die nu nog slechts in 15 van de 50 Amerikaanse staten een gouverneur hebben.

De Democraten zijn ook toe aan herbronning en revitalisering, gelijksoortig verschijnsel als de PvdA.

Steenkool- en vastgoedmagnaat

Als steenkool- en vastgoedmagnaat is Justice een van de rijkste politici van de VS. West-Virginia is een van de staten die het zwaarst is getroffen door de snel teruglopende steenkoolindustrie, iets wat veel inwoners in de schoenen van de voormalige president Barack Obama en zijn milieubeleid schuiven. Trump maakte er tijdens zijn kiescampagne een speerpunt van de steenkoolindustrie nieuw leven in te blazen en de milieumaatregelen terug te schroeven.

Volgens The New York Times onderhoudt Justice ‘vriendschappelijke’ relaties met sommige familieleden van Trump. Zo zou hij Donald Trump Jr. eerder dit jaar hebben uitgenodigd voor een kalkoenjacht en een dagje forelvissen.

https://www.volkskrant.nl/4509608/?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20170804|ochtend&utm_content=Klap%20voor%20Democraten:%20gouverneur%20stapt%20over%20naar%20kamp%20Trump&utm_term=40818&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4