Tags

Gemeenteraad verbolgen over islamitische school (Ruben Koops, Het Parool, 27 juli 2017

In de gemeenteraad wordt knarsetandend gereageerd op het vonnis van de Raad van State over een islamitische middelbare school in Amsterdam.

Na zes jaar lang getouwtrek besliste de Raad van State woensdagochtend dat Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) een school voor mavo, havo en vwo mag oprichten in Amsterdam.

“Die kinderen van zeven jaar geleden hebben een enorme leerachterstand opgelopen, nu dreigt een zelfde debacle met hetzelfde bestuur. Dit is een spookbeeld uit het verleden,” aldus PvdA-raadslid Marjolein Moorman.

Dilemma

Volgens de VVD beloont de Raad van State slecht gedrag. “Dit bestuur wil een slechte school met slecht onderwijs. Ik wil een appèl doen op de ouders: stuur je kinderen niet naar deze school als je een goede toekomst voor hen wil,” aldus raadslid Samira Bouchibti.

De wet schrijft voor dat iedereen een school mag oprichten en pas na de oprichting wordt de financiering geregeld en inspectie ingeschakeld. De omgekeerde wereld dus. Een wet die parlementair werd goedgekeurd in tijden dat de oprichting van een school vooraf al conform alle reglementen was, zoals het hoorde. Die formulering mag dus als achterhaald worden beschouwd.

Ook D66 ziet dat dilemma. “Zullen de ouders het belang van de kinderen of het belang van hun religie voorop stellen? Mijn oproep is: kies voor de kinderen,” zegt raadslid Dehlia Timman.

SIO wil niet reageren

Ook het CDA, normaliter een verdediger van het recht op religieus onderwijs, baalt. “Ik betreur dat deze school er komt gezien de achtergrond van de initiatiefnemers,” zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma. “Het is een orthodoxe school waarvan je je kunt afvragen of die niet op gespannen voet staat met onze westerse waarden.”

De SIO wilde bij monde van Söner Atasoy niet reageren. ­Volgens hem konden vragen via de mail worden gesteld ‘mits de vragen goed genoeg waren’. Het Parool kreeg geen antwoord.

De vraag is dus of bovengegeven commentaar dat op de radio te beluisteren was, betekent dat de politiek al die tijd heeft zitten slapen. De Raad van State heeft dus voorspelbaar de juiste juridische uitspraak gedaan en de politiek een tik uitgedeeld. En terecht.

https://www.parool.nl/4508375/?utm_source=parool&utm_medium=email&utm_campaign=20170727|daily&utm_content=Gemeenteraad%20verbolgen%20over%20islamitische%20school&utm_term=40497&utm_userid=b50389a6-7179-4da1-94a3-fe61b10b62ea

Advertisements