Tags

Senaat stemt tegen schrappen Obamacare zonder vervangend zorgplan (Michael Persson, de Volkskrant, 26 juli 2017)

Ook de tweede Republikeinse poging om Obamacare te verwerpen is mislukt. Woensdag stemde een meerderheid van de Amerikaanse senaat tegen een voorstel om het Amerikaanse zorgstelsel grotendeels te schrappen, en pas later over een vervanging na te denken.

Een eerste poging, dinsdag, liep ook al spaak. Toen lag er wel een alternatief zorgstelsel ter tafel, maar dat stuitte op bezwaren van zowel conservatieve als gematigde Republikeinen.

Woensdag schaarden de conservatieve dwarsliggers zich wel achter het voorstel, omdat zij zo min mogelijk overheidsbemoeienis willen en dus het schrappen van Obamacare zonder alternatief geen probleem vinden.

Kont tegen de krib

Maar dat betekende dat het verzet aan de andere kant van het Republikeinse politieke spectrum juist groeide. Zeven min of meer gematigde Republikeinen rebelleerden tegen de ‘repeal’, meestal vertegenwoordigers van staten van veel arme inwoners die baat hebben bij de door Obama bewerkstelligde uitbreiding van Medicaid, het Amerikaanse ziekenfonds.

Ook John McCain, de senator uit Arizona die dinsdag nog voor het vervangende plan stemde, gooide nu zijn kont tegen de krib.

Het betekent dat de meest verstrekkende manieren om Obamacare te schrappen het niet hebben gehaald. Maar het is voor de Democraten, die tot dusver unaniem tegen de Republikeinse zorgplannen hebben gestemd, nog te vroeg om te juichen.

Het meest kansrijke voorstel wordt pas donderdagavond of vrijdag verwacht. Dat is de zogenoemde ‘magere verwerping‘, een plan om maar een paar onderdelen van Obamacare te schrappen.

Belangrijkste element van dat voorstel is het wegnemen van de verplichting van Amerikanen om zich te verzekeren. Dat lijkt een kleine ingreep, maar de verzekeringsplicht is wel de kern van Obamacare. Zonder plicht zullen veel gezonde Amerikanen hun verzekering opzeggen, waardoor alleen de zieke Amerikanen overblijven. Dat zou voor verzekeringsmaatschappijen onbetaalbaar worden, dus zullen de premies sterk stijgen – tot het niveau dat ook de zieke Amerikanen hun polis zullen opzeggen.

‘Instabiel’

De Republikeinen kunnen zich twee dissidenten veroorloven, wat betekent dat er vijf moeten worden teruggewonnen

Verzekeringsmaatschappij Blue Cross waarschuwde woensdag alvast dat de boel onhoudbaar wordt (‘instabiel’, is het jargon) als de verplichting zomaar wordt weggehaald (er zijn wel oplossingen voor te bedenken, zoals financiële lokkertjes om toch maar verzekerd te blijven). Nu is de vraag hoe veel Republikeinen dat erg vinden.

De Republikeinen kunnen zich twee dissidenten veroorloven, wat betekent dat er vijf moeten worden teruggewonnen.

Mocht de Senaat het groene licht geven voor dit ‘magere’ plan, dan wordt dit de inzet voor onderhandelingen met het Huis van Afgevaardigden, die een ander wetsvoorstel hebben goedgekeurd om Obamacare te verwerpen. Maar daar rolt hoe dan ook iets uit.

De Amerikaanse Senaat heeft gestemd voor een debat over intrekking van de zorgwet van de vorige president Barack Obama. Twee van de 52 Republikeinse senatoren stemden tegen, evenals alle 48 Democraten. Eerder dit jaar ging onze correspondent Michael Persson naar de staten Tennessee en Kentucky. Daar zijn de gevoelens gemengd. Lees het verhaal terug.

En wederom wordt het een cruciale week voor Obamacare. Dinsdag besloot de Amerikaanse Senaat tot een debat en stemming over de verwerping en de eventuele vervanging van het Amerikaanse zorgstelsel. Maar nog niemand weet wat ervoor in de plaats gaat komen.

Overal dezelfde chaos in deze wereld.

https://www.volkskrant.nl/4508339?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20170727|ochtend&utm_content=Senaat%20stemt%20tegen%20schrappen%20Obamacare%20zonder%20vervangend%20zorgplan&utm_term=40479&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4