Tags

‘Als je economie als een groot spel kunt zien, is List’s vraag, hoe kunnen we de spelregels dan zo veranderen dat het spel meer winnaars dan verliezers gaat opleveren? Economie is voornamelijk een theoretisch vak, op basis waarvan tot op het hoogste niveau (impactvol) beleid gemaakt wordt. Maar kloppen die theorieën wel? John List vond een werkbare manier om grote economische theorieën in de praktijk te testen. Die praktijk varieert van de bankensector, de beurs, charitatieve instellingen tot basis- en de middelbare school.’

Hier wordt het antwoord gegeven waarom economen er zo vaak naast zitten en dat afgezien van de inherente meningsverschillen die alle academische disciplines kenmerken. Geen enkele wetenschapstak is volmaakt en dus blijven er altijd verschillen van inzicht bestaan. En daarom wordt ook altijd van economisch beleid gewisseld bij het aantreden van een nieuwe regering van een andere samenstelling. Namelijk dat de economische theorie van de een die een bijpassende politieke kleur heeft, botst altijd met de theorie van de ander.

Als niet econoom loop ik voor het eerst aan tegen deze naam van John List, maar zijn vraag of die economische theorieën wel kloppen, is natuurlijk wel de cruciale vraag die helaas geen enkele politicus kan beantwoorden vanwege de afwezigheid van deskundigheid om deze vraag te beantwoorden. Iedere politicus zit immers vastgenageld aan zijn eigen politieke overtuiging en dus aan bijbehorende economische theorie. Maar nu via deze vpro-tv-serie duidelijk is geworden dat er toonaangevende economen bestaan die bezig zijn met die cruciale vraag of de theorie wel klopt, kun je er vergif op innemen dat de huidige theorie over 5 jaar niet meer bestaat. Speltheoretisch is er dan een oplossing gevonden die het mogelijk maakt meer rechtvaardigheid op de wereld brengen en de graaiers uit de weg te ruimen. Wat een ideale toekomst!

https://www.vpro.nl/programmas/the-mind-of-the-universe/kijk/afleveringen/2017/speler.html

 

Advertisements