Tags

,

Berlijn is Turkse provocaties beu (Sterre Lindhout, In het nieuws/de Volkskrant, 21 juli)

De Duitse regering scherpt het reisadvies voor Turkije aan en raadt Duitse bedrijven af in het land te investeren. Het zijn de eerste stappen in een ‘herijking’ van de betrekkingen met Ankara, kondigde minister Gabriel van Buitenlandse Zaken donderdag aan. Berlijn is de provocaties van president Erdogan zat, was de boodschap.

Het werd tijd om een einde te maken aan deze angstcultuur binnen vooral Duitsland als binnen de EU-lidstaten en indirect binnen de Europese Commissie om het vluchtelingenverdrag niet in gevaar te brengen, nog los van de Nato-verplichtingen tussen de betrokken landen. Met deze diplomatieke voorzichtigheid schiet je met landen als Turkije, dat geheel getransformeerd is na de leiderschapswisseling na de aanvraag van het lidmaatschap, niets op. Deze voorzichtigheid bevordert ook het dalende draagvlak van de bevolking ten aanzien van de EU.

De Commissie is vergeten dat de nieuwe tijd ook nieuw-denken vereist en dat betekent dat met de snelheid van de sociale media ook snelheid van politiek handelen vereist wordt (is), en dus veel sneller tot formele stopzetten van die onderhandelingen noodzakelijk is. Ook lidstaatregeringen dienen die snellere besluiten op nationaal niveau te gaan en durven nemen.

# Concreet betekent dat, afgezien van het aangepaste reisadvies, dat de regering onderzoekt of ze de verzekeringsregeling voor Duitse bedrijven, de ‘Hermes-garanties’, voor export naar Turkije  zal afschaffen. Ook wil Duitsland met de EU-partners in gesprek over het bevriezen van de 4,45 miljard aan subsidies die Turkije tot 2020 ontvangt voor projecten ter voorbereiding op een toekomstig EU-lidmaatschap.

Waar die toelatingsonderhandelingen toch al bevroren zijn en in de praktijk dus stopgezet, is het natuurlijk helemaal te dwaas voor woorden dat er pakken euro’s ter waarde van miljarden worden uitbetaald, en zeker tegen het licht van zulke scherpe verwijten die heen en weer worden uitgewisseld. Die miljarden kunnen beter in Italië worden geïnvesteerd om daar de vluchtelingen te helpen. Tot slot dient ook helderheid te worden geschapen over nieuwe en andere diplomatieke normen en mores die in die conservatieve hoek moeizaam kunnen worden genomen:

# Wat niet betekent dat de aangekondigde matregelen geheel gewichtloos zijn [onzin!]. Duitsland is Turkijes belangrijkste handelspartner, dus het wegvallen van Duitse investeerders kan de Turkse economie daadwerkelijk pijn doen [dat weten de Turken ook en toch blijven ze roeptoeteren!]. Erdogan toonde zich niet erg onder de indruk. ‘Duitsland gedraagt zich onverantwoordelijk’, was zijn reactie.

Als de Turken een verkeerde president aanstellen, moeten ze de gevolgen maar zelf ondergaan, precies zoals in de VS onder Trump.