Tags

column

Door: Max Pam  20 juli 2017, 02:00

Regelmatig zie je bij Jinek twee ginnegappende mannetjes die veel plezier met elkaar hebben. Eerst dacht ik dat het cabaretiers waren, maar het zijn parlementaire journalisten die komen vertellen dat er weer geen nieuws is over de formatie.

Zelf zou ik mij als Haags verslaggever groen en geel ergeren aan het trage tempo en aan de mediastilte die eenzijdig door een paar uiterst gewichtige mannen – en een enkele vrouw – is uitgeroepen, maar die twee mannetjes lijken het vreselijk naar hun zin te hebben. Het vakantiegevoel spat er gewoon vanaf.

‘Groen en geel ergeren’ is volkomen terecht als naar dit 19e-eeuwse regentengedoe ‘gekeken’ of ‘beluisterd’ wordt. Hou op met die flauwekul en schaf het hele partijenbestel af. Het gaat niet eens om een partijenkartel zoals door FVD wordt beweerd, maar om het anachronisme dat in een digitale wereld waarin vandaag de dag wordt gecommuniceerd, nog niet is overgestapt op het model ‘digitale Estland’.[1] Ons land en alle andere EU-lidstaten lopen hopeloos achter.

Mijn gewaarde collega Jean-Pierre Geelen heeft twintig jaar geleden Het Haagse huwelijk gepubliceerd, een boekje waarin wordt beschreven ‘hoe pers en politiek tot elkaar veroordeeld zijn’. Ze slapen op één kussen en onder één laken, was zijn conclusie – de goeden uiteraard niet te na gesproken. De jolijt van die mannetjes bij Jinek duidt erop dat sindsdien niet veel is veranderd.

Waarom laten wij VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet gewoon doorformeren tot er over vier jaar nieuwe verkiezingen zijn?

Om eerlijk te zijn: ik hoop dat ook de formatiepoging van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie jammerlijk mislukt. Ik zie niets in een kabinet met deze partijen. Het is me veel te christelijk met het CDA, de ChristenUnie en met een VVD-premier die ‘voor 51 procent gelooft’ in iets dat hervormd wordt genoemd. Ik begrijp werkelijk niet wat Alexander Pechtold daar te halen heeft. Voor je het weet, stuurt zo’n kabinet straks toch weer een zemelaar naar je doodsbed om je te laten weten dat je nog een tijdje door moet. Mij verbaasde het ook al dat de spirituele spreker op de MH17-herdenking een kapelaan bleek te zijn, terwijl je er donder op kunt zeggen dat de meerderheid der aanwezigen niet veel voeling heeft met zijn geloof. Dat alles was nog tot daaraantoe, als die man tenminste zo fatsoenlijk was geweest zijn boordje af te doen.

Mooie schets van archaïsch Nederland.

Terug naar de formatie.

Maar, zult u zeggen, wij hebben uiteindelijk toch een regering nodig. Zoiets is betrekkelijk. In veel opzichten zijn wij met het huidige demissionaire kabinet beter af dan met de combinatie waarover men nu aan het onderhandelen is. In het demissionaire kabinet houden VVD en PvdA elkaar uitstekend in evenwicht, de economie boomt als nooit tevoren en er komen geen overbodige wetten bij. In België bleek de afwezigheid van een regering een gouden greep, dus het kan best. Met andere woorden: waarom laten wij VVD, CDA, D66 en ChristenUnie niet gewoon doorformeren tot er over vier jaar nieuwe verkiezingen zijn?

De juiste vraag! En ophouden met die poppenkast.

Wie moe is van het vergaderen, kan een wandeling of fietstocht maken door de bossen

Uiteraard moeten daarvoor speciale voorzieningen worden getroffen. Ik stel voor om voor die periode een Bilderberghotel af te huren, ergens in de buurt van Apeldoorn of zo, waar vertegenwoordigers van de vier partijen een regeerakkoord kunnen dichttimmeren. Of waar zij naar hartelust kunnen vergaderen over de verdeling van ministerposten en zelfs over de uitvoering van gezamenlijke plannen. Wie moe is van het vergaderen, kan een wandeling of fietstocht maken door de bossen en verder zal er de mogelijkheid zijn om in de winter discreet gebruik te maken van een buitensauna.

Als samenleving moeten wij aan dit genereuze aanbod wel een voorwaarde stellen. Van alles wat in zo’n Bilderberghotel wordt besproken, mag niets – maar dan ook werkelijk niets – naar buiten komen. Dat willen wij eenvoudig niet weten.

Heerlijk hoe de politiek hier voor schut wordt gezet! Bravo Max Pam.

https://www.volkskrant.nl/4507248?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20170720|ochtend&utm_content=Waarom%20laten%20wij%20partijen%20niet%20gewoon%20doorformeren%20tot%20de%20volgende%20verkiezingen?&utm_term=40148&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4

[1] https://www.trouw.nl/home/estland-maakt-e-burgerschap-voor-buitenlanders-mogelijk~af832ef6/ (lees dit artikel: het is een openbaring!)

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/08/dit-land-is-de-ideale-proeftuin-10972681-a1562059 (idem.)

Advertisements