Tags

Een beetje waarheid en wijsheid (Marc van Dijk, Kater de Verdieping/Trouw, 14 juli)

TERUGBLIK Na tien jaar neemt Marc van Dijk afscheid als schrijver van het Filosofisch Elftal. In een terugblik geeft hij een kijkje in de keuken. Wat maakt deze rubriek tot wat zij is?

# Columnisten gaan zichzelf op den duur herhalen, maar in de elftallen blijft de diversiteit van visies gegarandeerd. Omdat elke speler ooit gewisseld wordt (behalve tot nu toe Marli Huijer, zij maakt al vanaf aflevering 1 deel uit van het elftal), blijft het team altijd scherp. Elke aflevering zijn er subtiele of grote onderlinge verschillen van inzicht, zodat de lezer zelf tot denken wordt aangezet. Bovendien draait het elftal niet om meningen of ontboezemingen, maar waarheid of wijsheid, al is het maar een glimp. Zoals elftalspeler Paul van Tongeren me leerde: een filosofische vraag is een vraag naar betekenis. Wat betekent het als je vluchteling als ruilmiddel gaat gebruiken? Wat is het ideaal? Wat is een recht, en wat betekent ‘dood’, dat er een ‘recht op de dood’ zo kunnen bestaan? kun je op vakantie je moraal thuislaten? Definitieve waarheid of betekenis wordt misschien nooit gevonden, maar de zoektocht is meer dan de moeite waard.

Deze slotuitspraken van afscheidnemend redacteur Marc van Dijk,  dat het ‘niet om meningen of ontboezemingen, maar waarheid of wijsheid’, maakt ook dat we ons minder zorgen hoeven maken over de huidige ‘factfree’ media. Als er media bestaan waar geen behoefte bestaat aan feitencontrole, dan is dat een feit dat verder niet relevant is, want gedreven door een vercommercialiseerde maatschappij. Gezien de twitterstrijd van gisteren over een columnist van NRC, ‘Duk, Roos en Baudet: is het gekte of cynisme?’ https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/17/duk-roos-en-baudet-is-het-gekte-of-cynisme-12043410-a1566873 … via @nrc gaf ik als antwoord #cynismedanmaar, #bizarreontwikkeling en #raadsel of #vooruitgang?

Het is dus wel gekte, maar ongevaarlijke gekte aangezien je kunt weg-zappen of gewoon dat soort reacties verder niet lezen. De columnist had volledig gelijk, maar velen hebben lak aan het gelijk van de maatschappelijke en journalistieke logica.

Wel is sprake van cynisme, maar dat is een persoonseigenschap en dat valt iemand niet kwalijk te nemen. Alle drie mediageil en dat betekent ook dat het voor kennisgeving kan worden aangenomen. Je hoeft er verder niets mee. En sinds Wilders met zijn rabiate onzin in de Kamer is verschenen, mag ook Baudet zich onwetenschappelijk uitdrukken. Van een professioneel academicus verwacht je betrouwbare feiten en gegevens, maar als politicus heb je een andere rol. Niet voor niets is het aanzien van de politiek tot het nulpunt gedaald.

https://www.trouw.nl/cultuur/waarom-harry-mulisch-niet-goed-genoeg-was-voor-het-filosofisch-elftal~ae809216/