Tags

Links-rechts denken is passé (Column Caroline de Gruyter, In Europa, In het nieuws/nrc, 8 juli)

Dit gaat over één land. Maar als je uitzoomt en naar de wereldleiders kijkt die deze week in Hamburg waren, zie je iets dergelijks. Sommige G20-landen – VS, VK, Italië, Brazilië – beleven politieke aardverschuivingen. De G20 zelf is een product van de wereld van gisteren: de naoorlogse orde die erop gericht was om zoveel mogelijk landen aan boord te krijgen. Die orde is weg. De VS accepteert de plichten van mondiale supermacht niet meer. China wordt steeds belangrijker. Turkije en Rusland bedrijven weer ouderwets machtspolitiek. Het is één grote reset.

Veranderende landen, veranderende wereldorde. Europa zit ertussen, als ham in de sandwich. Ook zij krijgt een transformatie. Taboes sneuvelen, oude reflexen over links-rechts of Europees-nationaal raken onklaar – in Brussel en de hoofdsteden. Alles gaat bewegen, let maar op. Net als met Macron weten we niet waar het op uitdraait. Eén ding weten we wel: voor zo’n revolutie is geen bloedvergieten nodig, of totale destructie van alles wat eraan vooraf ging. Met een radicale doorstart, goede timing en een dosis wilskracht kun je een eind komen.

Het zal zelfs geen kwestie zijn van een voorzichtig ‘een eind komen’, maar komen we precies aan op het einddoel, te weten een democratisch, gezond economisch en sociaal EU, dat uiteindelijk een wereldwijde aantrekkingskracht zal ontwikkelen. Dit dankzij de verkeerde persinschattingen die al sinds de aanloop van Macron tijdens zijn campagne zijn ingezet. De meeste commentatoren zaten we geheel naast, zoals Caroline dat zo effectief heeft beschreven en dus zit de journalistiek met een kater en misschien ook FVD van Baudet die zijn kansen op langere termijn ook moet zien slinken. Ook al klinkt zijn ‘karteldemocratie’ trendy, maar het komt gewoon neer op conservatisme versus natuurlijke hervormingsdrift. Het is niet anders. Bij de laatste is het valse bravoure, bij Macron blijkt het visie te zijn, die weinigen wilden herkennen of zien. Hij blijkt de staatsman-visionair, koning-koopman. Daar kunnen we nog veel plezier van beleven. Eindelijk weer visie waar dat ontbreekt in de VS, Afrika en Azië. Lang leve de hervormde EU van de toekomst!

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/08/links-rechts-denken-is-passe-11726188-a1566031

Advertisements