Tags

Trekjes van een zonnekoning (Lex Boon, NIEUWS/Het Parool, 4 juli)

Macron | President presenteert beleidsplan in Versailles

President Emmanuel Macron wil er een jaarlijkse traditie van maken: een Franse ‘State of the Union’. De Assemblée Nationale en de Senaat kwamen naar Versailles om naar hem te luisteren.

# Macron vond zijn eigen beleidsplan belangrijk genoeg om Versailles te gebruiken.

Het valt op dat alleen NRC nuchter genoeg blijft om Macron niet al direct van ‘trekjes van een zonnekoning’ toe te dichten vanwege het vanaf nu jaarlijkse gebruik van Versailles voor zijn beleidsplannen voor het nieuwe parlementaire seizoen. Maar in het gepolariseerde Frankrijk riep dit voornemen direct protest op van oppositionele partijen:

# Dat zorgde al vóór d toespraak voor veel kritiek over de keuze voor eenrichtingsverkeer. Meerdere parlementsleden bleven uit protest weg en de vergelijking met Zonnekoning Lodewijk XIV werd al snel gemaakt.

Aangezien Macron al zijn verkiezingsbeloften nu in grote lijnen heeft uitgewerkt, waaronder traagheid (sabotage) van de beide Kamers te ‘bestraffen’ met verkleining van het aantal leden in beide Kamers, maar vooral de invoering van ‘een dosis evenredige vertegenwoordiging’ waardoor de bevolking beter vertegenwoordigd wordt dan in een districtenstelsel en vooral het vaker – meerdere keren per jaar – gebruik maken van referenda, waarvoor in ons land grote belangstelling bestaat, is geen reden om al direct van autocratische of Zonnekoningtrekken te gaan spreken. Het feit dat Macron in de achterliggende weken al voldoende nieuw bloed heeft binnengebracht binnen de beide Kamers, zegt al genoeg over zijn democratische hervormingsdrang. Daarom valt het tegen dat er op internet al voldoende kritische geluiden te lezen (zie hieronder) zijn, wat onvergelijkbaar is met de Franse protesten die vanuit het oude bestel hun eigen afgang aan zichzelf te verwijten hebben.

https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10326025/de-monarchistische-trekjes-van-macron

http://politiek.tpo.nl/2017/07/02/is-emmanuel-macron-nieuwe-zonnekoning/

https://www.powned.tv/artikel/zonnekoning-erdogan-trekt-in-megapaleis

Tot slot, zoals gezegd het juiste journalistieke voorbeeld van nrc ondanks de zwak gekozen kop:

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/03/zonnekoning-macron-houdt-het-elysee-potdicht-11563541-a1565423