Tags

De veiligheid in de luchtvaart moet beter, stelt Amerika

 
29-06-17, 12.06u – Stieven Ramdharie – Bron: Volkskrant

 
Luchtvaartmaatschappijen die op de VS vliegen, kunnen een verbod op laptops en andere elektronische apparatuur in de handbagage afwenden als zij hun veiligheidsmaatregelen flink verscherpen. Dit heeft de Amerikaanse regering bekendgemaakt. Maatschappijen moeten onder meer de achtergrond van passagiers strenger controleren en betere apparatuur inzetten om explosieven op te sporen. Ook moeten ze maatregelen nemen om gevaren van binnenuit op te sporen.

 
De strengere veiligheidsregels zullen gaan gelden voor 180 buitenlandse en Amerikaanse maatschappijen die vanuit 280 steden in 105 landen vluchten uitvoeren naar de VS. Zo’n tweeduizend internationale vluchten landen dagelijks in de VS.

 
De nieuwe verplichte veiligheidsregels van minister John Kelly van Binnenlandse Veiligheid zullen de komende maanden geleidelijk worden ingevoerd. Als buitenlandse maatschappijen hieraan voldoen, kan dat volgens Kelly leiden tot opheffing van het elektronicaverbod dat eerder dit jaar voor buitenlandse maatschappijen die vanuit tien vliegvelden in het Midden-Oosten en Afrika naar Amerikaanse steden vliegen, werd ingevoerd.

 
Aanleiding waren berichten over mogelijke plannen van Al Qaida en IS om bommen te verstoppen in batterijen van laptops. De VS overwogen lange tijd het verbod ook in te voeren op vluchten vanuit Europa. Maar Kelly liet de laatste tijd doorschemeren dat de VS uitkijken naar alternatieven. “Veiligheid is mijn belangrijkste zorg”, aldus Kelly. “Onze vijanden passen zich aan en dat moeten wij ook doen.” Hij zei dat maatschappijen die niet voldoen aan de nieuwe veiligheidseisen of er veel te langzaam aan voldoen, niet alleen gestraft kunnen worden met een elektronicaverbod in de handbagage.

 
Landingrechten

 
Ook kan zo’n verbod gaan gelden voor de ruimbagage. Kelly zei dat zelfs de mogelijkheid bestaat dat de Amerikaanse landingsrechten van deze maatschappijen worden ingetrokken. De minister zei ervan uit te gaan dat de vliegmaatschappijen zullen meewerken.

 
Volgens topman Michael W. McCormick van de Global Business Travel Association, de belangenorganisatie van zakenreizigers, moeten maatschappijen binnen 21 dagen geavanceerde apparatuur opstellen om explosieven op te sporen. Binnen zes maanden moeten ze voldoen aan de andere veiligheidseisen, zoals het inzetten van opsporingshonden. ‘Het is de beste optie die er nu is’, zei hij over de nieuwe Amerikaanse veiligheidsmaatregelen.

 
Eindelijk een beetje verstand in die Amerikaanse hoofden. Werd de hoogste tijd.

 
https://www.demorgen.be/buitenland/dan-toch-geen-laptopverbod-op-vluchten-naar-vs-enkel-in-ruil-voor-fors-strengere-veiligheidmaatregelen-b161b026/De veiligheid in de luchtvaart moet beter, stelt Amerika
https://www.demorgen.be/buitenland/dan-toch-geen-laptopverbod-op-vluchten-naar-vs-enkel-in-ruil-voor-fors-strengere-veiligheidmaatregelen-b161b026/