Tags

,

• Gerdt van Hofslot • Dagblad van het Noorden, 16 juni
Premier Rutte deed bij zijn bezoek aan het gasgebied in Groningen gisteren geen moeite boze bewoners te ontlopen. Manmoedig liet hij op zich in praten. ‘We zijn in Den Haag zo veel bezig met het gas, dat wil je echt niet weten.’

 
Boos staan twee vrouwen voor de gloednieuwe Beatrix-school in Loppersum, waar de minister-president en zijn gevolg net naar binnen zijn gegaan. Om te praten met een select gezelschap van gedupeerden van de gaswinning. Achter gesloten deuren, wel te verstaan.
Volk staat buiten

 
,,Ik wil mijn verhaal ook kunnen doen. Over wat mijn kinderen doormaken. Maar ze praten altijd met dezelfde mensen. De bobo’s zitten binnen en het gewone volk staat buiten’’, zegt Hanneke Haaksema verontwaardigd, terwijl een kille wind het schoolplein schoonveegt. Twee agenten in burger houden het tafereel met een schuin oog in de gaten.
Haaksema is één van de bewoonsters van de 43 huizen in Loppersum die zijn afgebroken en worden vervangen door nieuwbouw. De bewoners zijn zo lang elders gehuisvest.
,,Daar binnen krijgen ze nu weer een mooi verhaal. Over hoe goed het wel niet loopt. Maar onze ervaringen zijn heel anders. We hebben noodgedwongen ons huis verlaten en begrip, ho maar’’, zegt haar mede-gedupeerde Seraja Metekohy.
Eerlijk is eerlijk, begrip toonde de premier vrijdag wel degelijk. Dat begon al meteen bij zijn aankomst bij het versterkingspunt in Appingedam, de eerste stop van zijn flitsbezoek aan het gasgebied. Rutte had zich duidelijk voorgenomen confrontaties niet uit de weg te gaan en deed dat ook niet. Ruim drie kwartier onderhield hij zich met boze Groningers. Die mochten stoom afblazen. Zo kan Groningen met eigen ogen zien dat het beeld dat de premier ongeïnteresseerd is, niet klopt.
Eenrichtingsverkeer
Het blijkt veelal eenrichtingsverkeer. Damster Carst Keilstra schiet Rutte aan nadat die zijn eerste tv-interviews heeft afgewerkt. De dialoog die volgt, herhaalt zich nog enkele malen.
,,Waarom heeft het zo lang geduurd voor u naar Groningen kwam?’’
,,Dat is een goede vraag, ik snap hem. Maar ik ben eerder in Groningen geweest en heb gesproken met gedupeerden.’’
,,O ja? Nou, ik heb al vier keer een aardbeving meegemaakt.’’
,,Dat is vreselijk!.’’
,, ,,Vreselijk? Wat een geleuter! Ik zeg het nog netjes. Het lost allemaal niets op, dit gepraat.’’
Protesten
Vervolgens moest Rutte nog spitsroeden lopen langs onder andere de ‘Moeders tegen gas’, Ellen Dijkema en Inez Witjes, secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging en Pietje Douma, die met zijn noodklok het gehoor van de toeschouwers danig op de proef stelt.
Rutte luisterde geduldig, deed pogingen in discussie te komen en wist zo langzaam in de richting van de deur van het versterkingscentrum te komen.
Een groepje Damsters heeft zich aan de overkant van de weg geposteerd en slaat het tafereel zwijgend gade. Er zijn niet zo veel demonstranten, valt ze op. ,,Maar ja, de meeste mensen zijn nu aan het werk’’, bromt meneer Meijer. ,,Bovendien is iedereen wel zo’n beetje zat van dit gedoe.’’
Rutte houdt het na een uurtje voor gezien in Appingedam en vertrekt onder politiebegeleiding naar Loppersum. Via bewoner Jan Dales, bij wie hij aan de keukentafel een gesprekje voert, rijdt hij naar de nieuwe school in die plaats.
Petitie
Ruim een uur later arriveert hij in het provinciehuis, waar cabaretier Freek de Jonge hem de 208.000 maal getekende petitie ‘Laat Groningen niet zakken’ overhandigt. ,,U bent nu in Groningen. Hulde daarvoor. Ik weet niet of u hier met een verhuiswagen bent.’’
,,Mensen vroegen mij vandaag vaak waarom ik niet eerder ben gekomen. Als zo velen dat zeggen, dan moet ik daar over na denken’’, houdt Rutte zijn gehoor voor.
En niemand moet denken dat het gasdossier wordt genegeerd. ,,We zijn in Den Haag zo veel bezig met het gas, dat wil je echt niet weten. De problemen in Groningen zijn een nachtmerrie voor veel mensen. De overheid heeft steken laten vallen. We hebben de opgave onderschat.’’
Maar dat is veranderd, verzekert Rutte. Hij wil maar één ding: dat de problemen zo snel mogelijk worden aangepakt. ,,Tempo. alstublieft.’’
http://www.dvhn.nl/plus/Groningen-blaast-stoom-af-en-premier-Rutte-belooft-beterschap-22294406.html?utm_medium=email&utm_source=Active%20Campaign&utm_campaign=Nieuwsbrief&emaillijst=DVHN%20-%20Nieuwsbrief