Tags

Haagse insiders: Een opvallend groot deel (82 procent) van het panel vindt het onverstandig van GroenLinks-leider Klaver dat hij niet akkoord ging met het ‘migratiecompromis’.

Christiaan Pelgrim & Pim van den Dool, nrc, 15 juni 2017 om 16:28

Ondanks de stroeve formatie komt er gewoon een meerderheidskabinet, voorspelt het politiek panel van NRC. Ruim 70 procent van de (oud-)partijprominenten, strategen en lobbyisten verwacht dat de ChristenUnie of de PvdA in een kabinet zal stappen met VVD, CDA en D66.

De meesten, ruim 38 procent, verwachten een kabinet met de ChristenUnie. „Dat zal heel moeilijk worden”, zegt een oud-VVD-minister, „maar de alternatieven zijn nog moeilijker of onhaalbaar”. Een oud-PvdA-bewindspersoon noemt regeren met de ChristenUnie „de meest logische stap”. „De PvdA komt heel misschien pas daarna aan bod.”

Van de D66’ers in het panel voorspelt niemand een regering met de ChristenUnie. De meesten noemen de PvdA, sommigen een minderheidskabinet. D66-leider Alexander Pechtold heeft gezegd dat hij regeren met de ChristenUnie niet ziet zitten. Dat probleem is op te lossen, denkt een oud-ChristenUnie-politicus: „Pechtold moet zijn GroenLinks-verlies nemen en royaal ruimte bieden voor een gesprek. Anders moet de ChristenUnie niet aan tafel schuiven.”

Net iets minder panelleden (33 procent) voorspellen een regering met de PvdA. Onder hen zijn VVD’ers en CDA’ers, maar slechts één van PvdA’er. PvdA-leider Lodewijk Asscher houdt vol dat hij de oppositie in wil. Veel ingewijden zeggen dat het juist verstandig zou zijn als de partij blijft regeren. „In de oppositie zal de PvdA naast een groter GroenLinks en de SP geen veelbetekenende rol spelen”, zegt een oud-D66-Kamerlid. „In het kabinet als linksbuiten wel.” Een oud-VVD-strateeg voegt daaraan toe dat Asscher een „ijzersterke onderhandelingspositie” heeft als de PvdA de laatst overgebleven partij is die VVD, CDA en D66 aan een meerderheidskabinet kan helpen.

Het is maar de vraag of de PvdA ‘In de oppositie naast een groter GroenLinks en de SP geen veelbetekenende rol spelen’, want zo werkt het in de Kamer simpelweg niet. De huidige PvdA-fractie bestaat uit gelauwerde en ervaren politici en daar zijn GroenLinks en SP niet tegen opgewassen. Die redenering is dus een theoretische optie, maar desalniettemin is de kans veel groter dat de PvdA meer effect sorteert als regeringspartij dan onder het vorige kabinet, al was het alleen maar omdat er nu veel meer ‘bewegingsvrijheid’ bestaat voor de PvdA, anders dan in het vorige tweepartijenkabinet. Dat was een kwestie van wennen, ook vanwege het stellige voornemen van dat experiment (‘aartsvijanden’ in een Paars-min kabinet) een succes te maken en dat deden ze collectief erg goed. Alleen de angst voor negatieve publiciteit als er dwars zou worden gelegen tegenover het al te hardvochtige bezuinigingsbeleid maakte de PvdA-fractie te voorzichtig. Dat gevaar of risico bestaat in een volgend kabinet niet meer. Ieder vogeltje zingt daarin hoe het zelf gebekt is.

Minderheidskabinet dichterbij, denkt panel

Een minderheidskabinet wordt door een kwart van het panel waarschijnlijk geacht. Begin deze maand werd dit nog door slechts 15 procent voorspeld. Zou dat wel werkbaar zijn? Ja, zegt een oud-ChristenUnie-politicus, die een coalitie van VVD, CDA en D66 verwacht: „Tegenover zo’n kabinet staat geen homogene oppositie die in staat is een meerderheidsvuist te maken.”

Precies hetzelfde dilemma van de vorige oppositie, zodat Rutte het nooit moeilijk heeft gehad. Dat was de zwakte van de oppositie zelf.

Een opvallend groot deel (82 procent) van het panel vindt het onverstandig dat GroenLinks-leider Jesse Klaver weigerde akkoord te gaan met het ‘migratiecompromis’. Vooral panelleden van VVD, CDA en D66 hebben kritiek op Klaver, maar ook anderen begrijpen hem niet. „Om te regeren moet je compromissen sluiten”, zegt een oud-GroenLinks-politicus. „Nu GroenLinks afhaakt wordt het zeker niet beter op tal van terreinen.”

Een lobbyist snapt wel dat Klaver afhaakte, zeker nu de PvdA flink heeft verloren na regeringsdeelname: „Klaver zou in dezelfde benarde situatie als Diederik Samsom terecht zijn gekomen.”

Dit blijven gissingen en waarschijnlijk misplaatste veranderstellingen. Dat mag welk kabinet er ook aantreedt, gaan bewijzen door via de Kamerfracties voldoende eigen accenten ten gehore te brengen.

[Een panel van 60 prominente politieke insiders krijgt vragen over de formatie. Deze vragen zijn door 40 van hen beantwoord. Enkele deelnemers en hun (voormalige) functie(s): Ivo Opstelten minister, VVD; Ed Nijpels VVD-leider; Ab Klink minister, CDA; Boris van der Ham D66-Kamerlid; Paul Rosenmöller GroenLinks-partijleider; Wouter Bos vicepremier, PvdA. De volledige deelnemerslijst staat op nrc.nl/politiekpanel.]

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/06/15/politiek-panel-meerderheidscoalitie-nog-mogelijk-met-cu-of-pvda-11103421-a1563177?utm_source=SIM&utm_medium=email&utm_campaign=5om5&utm_content=&utm_term=20170615

Advertisements