Tags

12 juni 2017

Goed nieuws voor wie zich druk maakt over watertekorten op aarde: in de zogenaamde diepe aarde bevindt zich ongeveer dezelfde hoeveelheid water als in al onze oceanen bij elkaar.

Dat is de conclusie van experimenten op rotsen die voorkomen in de mantelovergangszone, een wereldwijde bufferlaag van zo’n 410 tot 660 kilometer onder ons die de buitenmantel van de binnenmantel scheidt. ‘Als onze schatting juist is, betekent dat dat er veel water in de diepe aarde is,’ zegt Fei Hongzhan van de Universiteit van Bayreuth in Duitsland.

‘De totale hoeveelheid water in de diepe aarde is bijna hetzelfde als de massa water van alle oceanen van de wereld.’ De resultaten geven aan dat er onder onze voeten veel meer water is dan verwacht. Meestal zit het water als ionen opgesloten in de kristallen van mineralen, dus het is vaak geen water in vloeibare vorm, maar het is water.

Tenminste één team heeft eerder waterrijke rotsstukken ontdekt in vulkanische massa die afkomstig is vanuit de mantel. Een andere groep heeft experimenten uitgevoerd die suggereren dat het water uit de diepte hier op aarde werd gevormd, en niet afkomstig is van kometen en asteroïden die, na inslag, waterrijke rotsen op de oer-planeet hebben achtergelaten.

‘De enorme hoeveelheid water die in de rotsen van deze diepe laag van de mantel wordt opgesloten, zal ons zeker dwingen om verder na te denken over hoe het er ooit is gekomen, of misschien hoe het er altijd al sinds het verharden van de mantel kon zijn geweest,’ zegt Steven Jacobsen van Northwestern University in Illinois, die niet verbonden was met het nieuwe onderzoek. ‘Het is een kernvraag over de evolutie van de aarde, maar ook van die van andere planeten.’

Interessant nieuws!

http://theoptimist.nl/er-is-meer-dan-genoeg-water-diep-aardkorst/?utm_campaign=daily-general&utm_medium=email&utm_source=daily-general-2017-06-12&utm_content=titel&utm_source=The+Optimist+Daily&utm_campaign=e5a3fe5ace-The+Optimist+Daily+-+2017-06-12&utm_medium=email&utm_term=0_4b66a4deba-e5a3fe5ace-98298705

Advertisements