Tags

‘Met Buma en Rutte blijft wiet illegaal’ (Patrick Meershoek, amsterdam/Het Parool, 12 juni)

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde eerder dit jaar voor regulering van de wietteelt. Op Cannabis Bevrijdingsdag in het Flevopark gelooft bijna niemand dat het eer echt van gaat komen.

# “Buma”. Drugsdeskundige August de Loor noemt alleen de naam van de fractievoorzitter van het CDA in antwoord op de vraag of hij optimistisch gestemd is over het reguleren van de wietteelt. “Sybrand Buma is de ergste van allemaal. Maar vlak ook Mark Rutte niet uit. Die laat ook geen mogelijkheid onbenut om de coffeeshop in de criminele hoek te plaatsen.”

# Ook de andere leden van het discussiepanel op Canabis Bevrijdingsdag in het Flevopark zijn er allerminst van overtuigd dat de eerder dit jaar aangenomen initiatiefwet van D66-Kamerlid Vera Bergkamp werkelijkheid zal worden.  En zelfs al krijgt het wetsvoorstel tegen de verwachtingen in het groene licht van de Eerste Kamer, voorspelt Bart Vollenberg namens Epicurus , een vereniging van cannabisondernemers, dan nog zal er een maatregel van bestuur aan worden vastgeplakt. “Dat kan in het beste geval de hemel zijn, maar waarschijnlijk wordt het de hel. Zowel voorwaarden dat het voor coffeeshophouders alleen maar lastiger wordt.”

Waarom noemde ik Buma en Rutte voorbeelden van het oerconservatisme, als de nieuwe links-rechts-tegenstelling?

In de eerste plaats is cannabis een genotsmiddel dat vanwege de veelgebruikers ervan vrijgegeven moet worden omdat de Wet van de Grote Getallen werkt; het valt niet meer tegen te houden en dus is iedere verbodsbepaling weggegooid geld.

Daarbij komt in de tweede plaats dat de jeugd de vrijheid moet worden gegeven zelf uit te maken wat zij voor genotsmiddelen wensen te gebruiken; bevalt het en schaadt het de gezondheid niet bij gematigd gebruik, dan zal er ook geen aanleiding bestaan spannende ‘verboden dingen’ te doen. Voor hen leerzaam om zelfstandig en ongehinderd naar hun gewenste leefgedrag te zoeken en hun profileringsdrift ongehinderd te onderzoeken. De volwassenen – vooral de betrokken ouders – moeten ook eens leren om volwassen te reageren, want dat doen ze in de regel nooit omdat ze altijd in paniek raken. ‘Stel je voor, mijn kind… op het verkeerde pad’

In de derde plaats kan door het verdwijnende vervolgingsbeleid van wiet een heleboel middelen en gelden worden bespaard voor meer dringende en noodzakelijke andere opsporingsactiviteiten van politie en OM in verband met andere prioriteitsteling. Tel uit je winst!

Kortom, dat CDA en VVD blijven fulmineren tegen wietgebruik heeft alles te maken met oud gedrag, oud denken en achterhaalde dogmatiek, en daarmee kunnen Buma en Rutte het doen.

Advertisements