Tags

democratie

Romana Abels, Trouw, 6 juni 2017

Informateur Tjeenk Willink lijkt voorlopig te koersen op een doorstart van de formatiepoging met GroenLinks. Dinsdag sprak hij met de leiders van alle vijf partijen waarmee hij mogelijke coalities onderzoekt. Na gesprekken met Jesse Klaver van GroenLinks en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie bleek dat de optie om opnieuw met VVD, CDA, D66 en GroenLinks te praten voorgaat.

Dat klonk na afloop van de gesprekken door in de woorden van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Die zei: “Er zou nu iets verkend kunnen worden en later zou er een andere optie langs kunnen komen mocht die verkenning onvruchtbaar zijn.” Even later maakte hij duidelijk dat de eerste optie niet die met zijn partij is, toen hij zei dat het voor de ChristenUnie niet ‘over en uit’ was.

Willink probeert de impasse te doorbreken die in de formatie is ontstaan. Mogelijke formatiegesprekken tussen het motorblok en CU liepen vorige maand vast voor deze waren begonnen: na een verkennend gesprek concludeerden partijleiders Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers dat ze te ver uit elkaar lagen.

Toch vinden morgen nog geen verdere gesprekken plaats. Eén of meer betrokkenen heeft huiswerk hebben opgekregen van de informateur, dat eerst moet worden afgerond. Want ook nadat Tjeenk Willink alle betrokkenen nogmaals heeft gehoord, ligt een oplossing niet meteen voor de hand. GroenLinks en met name het CDA blijken verschillende inzichten te hebben.

Wel is al bereikt dat de betrokken partijen elkaar welwillender tegemoet treden. “We gaan zien hoe ver het komt. We zijn altijd bereid om verder te praten”, zei Klaver na afloop van zijn gesprek met de informateur.

Soepeler

Dat is al een stuk soepeler dan GroenLinks-leider Jesse Klaver zich een paar weken geleden opstelde, toen hij zei dat de onderhandelingen waren stukgelopen. Toen zou er ‘een punt, geen komma’ zijn gezet. Dat ferme punt van weleer lijkt nu eerder potlood dan met pen te zijn opgetekend.

Segers zei dinsdag na zijn gesprek met de informateur dat ,,het niet per definitie over en uit is”. Wel herhaalde hij dat het aan D66 is om de CU niet langer als ongewenste coalitiepartner te beschouwen. Een verandering in de houding van D66 had de CU-leider nog niet gezien, voegde hij er aan toe.

Het verzet van D66-leider Alexander Pechtold jegens kabinetsdeelname van de ChristenUnie lijkt nog altijd in steen gehouwen. Dat VVD en CDA zich achter de schermen boos maken om zijn onverzettelijkheid, kan Pechtold niet echt deren. Zijn partij blijft in alle opties noodzakelijk om een kabinet te vormen.

Inmiddels is ook duidelijk dat veel van de ware gesprekken zich buiten het Binnenhof afspelen. Ook tijdens het Pinksterweekeinde is er flink tussen partijen heen en weer getelefoneerd, melden betrokkenen.

https://www.trouw.nl/democratie/opties-met-groenlinks-komen-langzaam-weer-in-beeld-in-de-formatie~ac48241c/

Advertisements