Tags

Liever energie dan links-rechtsdenken (Caroline de Gruyter, In het nieuws/nrc, 27 mei)

# De Franse president Emmanuel Macron heeft een regering gevormd met mensen uit meerdere partijen uit het politieke centrum. Ze wekken allemaal de indruk dat ze met iets volslagen nieuws bezig zijn. Met iets vernieuwends, dat de democratie nieuw elan kan geven. „Ik kies het beste van rechts, links en het centrum”, verklaarde Macron. „Samen geven wij Frankrijk zijn optimisme en geloof in de toekomst terug.”

Macron is onze formatieonderhandelaars als een raket voorbij geschoten en dat is Emmanuels verdienste en dat is een felicitatie waard. Waar ons politieke bestel volkomen vast is komen te zitten en alle onderhandelaars die tot afgelopen week zich als kleine kinderen hebben gedragen, heeft Frankrijk bewezen dat je in een week tijd een compleet niet bestel uit de grond te stampen. Onze politici hebben collectief gefaald en met deze mentaliteit is het binnen vijf jaar afgelopen met die oubollige partijen. En tussen de bedrijven door bewees Macron ook dat zijn handdruk steviger was dan Trump en dus de zoveelste afgang van de nieuwe en onbekwame president van de VS.

# Hetzelfde lukt in Nederland vreemd genoeg niet. Al weken proberen vertegenwoordigers van middenpartijen een coalitie te vormen. Zou het helpen als, zeg, een VVD’er of PvdA’er een nieuwe ‘beweging’ oprichtte waarbinnen verveelde politici van diverse centrumpartijen een enthousiaste doorstart kunnen maken, zoals hun Franse collega’s? In Oostenrijk probeert een jonge minister, Sebastian Kurz, hetzelfde te doen als Macron, maar dan op rechts.

Wie is daartoe binnen VVD en PvdA bereid? Ik zou me direct aanmelden als lid om een nieuwe beweging mee op gang te helpen.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/27/liever-energie-dan-links-rechtsdenken-10219719-a1560636