Tags

Liever energie dan links-rechtsdenken (Caroline de Gruyter, In het nieuws/nrc, 27 mei)

# Linkse en rechtse partijen worden door de globalisering die zijzelf in gang hebben gezet, haast overbodig gemaakt. Vroeger hadden ze conflicterende visies op de samenleving. Als ze aan de macht kwamen, voerden ze die uit. Nu amper: je kunt niet meer radicaal nationaliseren, of hele pensioenstelsels omspitten – je wordt op Wall Street of in de Eurogroep meteen afgestraft. Wat links van rechts onderscheidt, is vooral het persoonlijk charisma van partijkopstukken en een paar minder belangrijke onderwerpen. Regeringen bestaan tegenwoordig uit managers. Martin Bruncko, voormalig Slowaaks minister van economie, zei ooit dat hij in Slowakije, ingebed in de EU, die weer ingebed was in de mondiale economie, zo weinig vrijheid had dat hij zich meer een EU-bureaucraat voelde. Hij verliet de politiek.

Dat laatste lijkt onnodig want een erg radicale stap en nergens toe leidend als je de visie mist hoe met die nieuwe situatie(s) om te gaan, maar hier wordt door de auteur een interessant punt aangestipt.

De oude scheidslijnen links en rechts verliezen hun geldigheid vanwege nieuwe spelers op het internationale politieke toneel, die allemaal rechtskracht hebben vanwege de wet- en regelgeving die zijn meegegroeid met hun tijd, maar dat weerhoudt de oude partijen er niet van hun plicht om hun beginselen steeds bij te stellen en dat gebeurt in het geheel niet. Daarom zijn de partijen vastgelopen en kunnen er nieuwe politieke partijen als verse loten aan de politieke evolutieboom ontstaan. Eigen schuld dikke bult dus voor die oude partijen die alleen maar met zichzelf bezig zijn. Als het nog zelfreflexterende therapie was, had het nog zin, maar in de praktijk komt het neer op zinloze luchtverplaatsing door ruzie te maken. Dit bestel kan op de schop.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/05/27/liever-energie-dan-links-rechtsdenken-10219719-a1560636