Tags

Hand overspeeld, Vandaag, de Telegraaf, 05:30

Den Haag –  Het vastlopen van de formatie komt op het conto van GroenLinks. Dat valt bij VVD, CDA en D66 te horen nu de coalitiebesprekingen onder leiding van informateur Edith Schippers zijn mislukt. De PvdA, de SP en de ChristenUnie komen nu in beeld als mogelijke coalitiepartners. Ook de PVV steekt zijn vinger op.

Het ging aan de onderhandelingstafel mis op het migratiebeleid. Meerdere aspecten daaraan bleken onoverbrugbaar voor de vier.

GroenLinks moest naar verluidt niets hebben van het idee om vergelijkbare deals te sluiten zoals eerder met Turkije, waardoor migranten niet verder naar Europa kunnen doorreizen.

Een betrokkene rept van een totaal andere benadering van VVD en CDA enerzijds en D66 en GroenLinks anderzijds. De eerste twee partijen richtten zich op het beperken van de komst van migranten, de andere twee richtten zich juist op de opvang ervan. GroenLinks zat hier het felst in en zou met zijn eisenpakket zelfs D66 zijn kwijtgeraakt. Voor GroenLinks wacht nu de oppositie, want de drie andere partijen kijken al naar een nieuwe kandidaat als vierde coalitiepartner.

Als dit waar is en de Telegraaf juist is geïnformeerd, dan heeft GL alleen al door ‘hier het felst in zou zitten’, al ongelijk, want een onjuiste houding tijdens onderhandelingen. Hier breekt het amateurisme kortom GL weer op, het risico dat je altijd loopt met idealisme aan de onderhandelingstafel. Dat werkt niet; rationeel de argumenten wikken en wegen is de enige juist houding tijdens onderhandelingen en die ervaring heeft GL nog nooit opgedaan, zoals nu pijnlijk duidelijk wordt. Weer een lesje geleerd GroenLinks![1] De volgende keer beter.

Dinsdag buigt de Tweede Kamer zich over de vraag hoe het nu verder moet. Mogelijk wordt er opnieuw een verkenner aangesteld.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/28168936/__Formatie__Klaver_overspeelt_hand__.html?utm_source=telegraaf-gesprekvandedag&utm_medium=email&utm_campaign=20170516091501_gesprekvandedag&utm_content=telegraaf_gesprekvandedag&utm_term=&EMAIL_SK=SK952730

[1] Zie mijn blog van vanochtend: https://aquariuspolitiek.wordpress.com/2017/05/15/rutte-mislukken-formatie-is-jammer/?preview_id=5704&preview_nonce=04da030432

https://aquariuspolitiek.wordpress.com/2017/05/16/bewijs-dat-gl-zich-te-gemakkelijk-uit-onervarenheid-heeft-laten-piepelen-is-snel-geleverd-informatie-gl-deregt_%e2%80%8f-regt58-d66-vvd-cda/