Tags

De Telegraaf

Het is jammer dat de formatie met CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) maandagavond als deelnemer aan het mislukte formatieoverleg.

De VVD had deze coalitie niet bedacht voor de verkiezingen, aldus Rutte. Maar volgens hem is er serieus naar gekeken door alle partijen. Migratie bleek het struikelblok, maar hij wilde niet zeggen waar het precies op stukliep.

Buma: zeer teleurgesteld dat het is mislukt

CDA-leider Sybrand Van Haersma Buma is „zeer teleurgesteld” dat de formatiepoging tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks is mislukt. „De verschillen zijn te groot om te overbruggen”, zei hij maandagavond.

„Het is een conclusie van alle vier partijen geweest”, aldus Buma. Vanaf het begin was volgens hem duidelijk dat de verschillen tussen de vier partijen heel groot zijn. „Er is echt alles aan gedaan om de verschillen te overbruggen.” Maar op migratie waren de geschillen te groot. De CDA-voorman vermoedt dat er snel een Kamerdebat komt. De Kamer moet dan bepalen hoe het verder gaat.

Wie gelooft het dat er *alles aan gedaan* is om de verschillen te overbruggen? Er zal/zullen een of meer partijen zijn die onvoldoende concessies heeft/hebben gedaan. Het meest waarschijnlijk is dat het streven van GL om tot een ‘humaan’ vluchtelingenbeleid, migratie zoals de informateur aangaf. Maar dat lijkt nog geen overtuigend argument om een informatie te laten stranden. Of zou de extra informatie over de Turkijedeal (ANP) de bottleneck zijn geweest?

Op Facebook van Jesse Klaver heb ik de volgende vraag neergelegd:

  • Ik lees dat de inzet was ‘humaan vluchtelingenbeleid’, dus migratie waarop de onderhandelingen zijn gestrand. Ik ben dus benieuwd vanwege het kenmerk van onderhandelingen ‘geven en nemen’, waar GL heeft gegeven ofwel terughoudend is geweest. Want ook ‘het meest ambitieuze klimaatbeleid’ is natuurlijk een kwestie van ‘minderen’, op het rempedaal trappen, om aan de anderen tegemoet te komen. Ben dus benieuwd waar GL concessies heeft gedaan aan de anderen.’

Pechtold: niet één schuldige

Er is niet één schuldige die de formatie heeft laten springen. Dat benadrukte D66-onderhandelaar Alexander Pechtold maandagavond na het mislukken van de formatie met VVD, CDA en GroenLinks.

„We zochten naar de overeenkomsten. Met het ene onderwerp waren we al verder dan het andere”, aldus Pechtold. Ook bij het onderwerp migratie zouden vorderingen zijn gemaakt,maar die bleken uiteindelijk onvoldoende. Pechtold benadrukte dat hij heel teleurgesteld is, omdat de vierpartijencoalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn eerste keus was.

Klaver: geprobeerd om compromissen te sluiten

,,We hebben geprobeerd compromissen te sluiten. Soms lukte dat, maar helaas zijn we niet ver genoeg gekomen”, aldus GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,De verschillen waren te groot. Op het het gebied van klimaat, op het gebied van inkomensverschillen en vandaag op het gebied van migratie”, aldus Klaver. Hij vindt het ,,spijtig” dat de partijen er niet uit zijn gekomen. ,,Ik had dolgraag een kabinet gevormd.|

Volgens hem hebben alle vier partijen ,,echt geprobeerd om de kloven te overbruggen”. Deze ronde is afgelopen, concludeerde hij. ,,We moeten nu kijken hoe het verder gaat.”

Wilders: zeer goed nieuws

PVV-leider Geert Wilders noemt het goed nieuws dat maandag de formatiegesprekken tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn beëindigd. Op Twitter meldt hij: „Zeer goed nieuws. Geen GroenLinks.” Wilders laat verder weten dat „de PVV als tweede partij van Nederland volledig beschikbaar is.”

http://www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/rutte-%E2%80%99mislukken-formatie-is-jammer%E2%80%99/ar-BBBauzN?li=AAazPsO&ocid=spartanntp

Advertisements