Tags

,

Ulko Jonker • Economie & Politiek/fd, 10 mei

# Vragen hebben ze genoeg, de veertien Tweede Kamerleden die woensdag eindelijk oog in oog staan met de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor krimpende spaartegoeden en dreigende pensioenkortingen van veel van hun kiezers. Doe daar iets aan, kregen ze in de verkiezingsstrijd vaak toegevoegd. Nu kunnen ze de aansporing eindelijk aan Mario Draghi zelf doorgeven. De ECB-president komt voor het eerst naar Den Haag om tekst en uitleg te geven over het gevoerde lagerentebeleid en de omstreden opkoop van obligaties.

Risico’s onder controle

# De vertegenwoordigers van het morrende volk zullen alleen geen bevredigende en overtuigende antwoorden krijgen. Het verweer is bekend. Het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank is succesvol, zie de economische groei in de eurozone. De risico’s ervan worden echt wel onderkend en zijn onder controle. En natuurlijk is Draghi zich ook zeer wel bewust van de nadelige gevolgen van het beleid voor spaarders, pensioenfondsen, verzekeraars en banken. Maar dat is niet de eerste zorg van de centrale bank. Die moet nu eenmaal de inflatie op het gewenste peil houden.

# Dat zei de Italiaan ook in september al, toen hij optrad in de Duitse Bondsdag. Sindsdien is het economisch herstel alleen maar sterker geworden en is het opkoopbeleid al afgezwakt. De kritiek in Duitsland is grotendeels dezelfde als in Nederland. En ook in het Europees Parlement, waar Draghi zich regelmatig verantwoordt over het gevoerde beleid, legt hij het, geduldig en stoïcijns onder de kritiek, keer op keer uit.

Beleefdheidsbezoek

# In de Tweede Kamer hoeft de machtigste man van Europa zich niet eens echt te verantwoorden. Hij brengt eigenlijk een beleefdheidsbezoek. ‘Dat is ook wel gezond. Je moet er niet aan denken dat hij een verantwoordingsrelatie zou hebben met meer dan twintig parlementen’, zegt CDA’er Pieter Omtzigt, zelf een van de grootste critici van Draghi, die werd uitgenodigd op initiatief zijn ex-collega Arnold Merkies van de SP. ‘Maar het wordt wel interessant om te zien hoe hij hier publiekelijk gaat verdedigen dat het beleid zo asymmetrisch uitpakt en dat wij met onze pensioenfondsen aan de verkeerde kant van het spectrum zitten.’

# Omtzigt berekende dat het ECB-beleid ertoe kan leiden dat de pensioenen met wel €1300 per jaar moeten worden gekort, of dat de premies met eenzelfde bedrag moeten stijgen. Hij kan er nog steeds niet bij dat Draghi zich beroept op uitzonderlijke omstandigheden om dat te rechtvaardigen. ‘Voor welke uitzondering voert hij dit beleid? Die casus wordt met de maand zwakker. We zitten nu al met 1,7% inflatie.’

Eurocrisis geen excuus

# Ook de eurocrisis is geen excuus meer. ‘Waar een aantal jaren geleden nog wel aanleiding was om de munt overeind te houden, breng je nu de munt juist meer schade toe met dit beleid’, vindt de financieel en Europa-specialist. Geld komt op de verkeerde plekken terecht, spaarders raken geld kwijt en verzekerde pensioenen zijn niet meer te koop.

‘De’ eurocrisis is inmiddels bezworen, maar een nieuwe eurocrisis ligt op de loer omdat er nog genoeg eurozonelidstaten zijn met veel te grote schuldenlasten, waaronder Frankrijk, dat zelfs Angela Merkel niet durft aan te pakken. De politiek laat dus concluderen ook steken vallen. En dat ligt niet aan Draghi.

# En hoe gaat de ECB straks het beleid afbouwen, vraagt Omtzigt zich af. Met €2500 miljard aan opgekochte obligaties op de balans, zal het wel 10 tot 15 jaar duren voordat het risico ervan, ook voor de Nederlandse schatkist, is verdwenen. Maar zijn poging om de ECB in te snoeren en desnoods het mandaat van de bank daarvoor aan te passen in het EU-verdrag, kreeg in februari alleen bijval van 50Plus.

Het is de vraag of een dergelijke aanpassing wel mogelijk is als het overgrote deel van de lidstaten daartegen zal zijn.

Lage rente door vergrijzing

# PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem nam het op voor de ECB. Dat de rente zo laag is, komt niet door Draghi en de zijnen. Hij daalt al 30 jaar, onder andere door de vergrijzing. Wat het opkoopprogramma betreft: de centrale banken van Amerika. Japan, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk doen allemaal hetzelfde of hebben hetzelfde gedaan. En bovendien: de woningmarkt en de Staat profiteren van de lage rente en dat de economie mede dankzij het ECB-beleid aantrekt, is uiteindelijk ook goed voor de pensioenen.

Dijsselbloem heeft gelijk en de grote vraag is waarom Omtzigt daarvoor blind blijft.

https://fd.nl/economie-politiek/1201134/draghi-legt-het-de-vertegenwoordigers-van-het-morrende-volk-eindelijk-uit

Advertisements