Tags

Fransen kiezen voor EU met vernieuwer Macron (Han Dirk Hekking, Voorpagina/fd papier, 8 mei)

Emmanuel Macron wint Franse presidentsverkiezingen (online editie)

# De sociaal-liberale politicus Emmanuel Macron heeft zondag de presidentsverkiezingen in Frankrijk ruim gewonnen van de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen. Daarmee heeft de Franse kiezer duidelijk gekozen voor economische hervormingen, en kan de Europese Unie opgelucht ademhalen. Macrons tegenstrever mikte op het vertrek van Frankrijk uit de EU.

Met de economische hervormingen in eigen land heeft Macron ook gekozen voor economische hervormingen binnen de EU. Gezien zijn achtergrond als economisch geschoolde weet hij dus ook wat hem in Europa te doen staat.

# Volgens exitpolls die om 20.00 uur naar buiten kwamen, haalde Macron gemiddeld zo’n 65% van de stemmen, tegen 35% voor Le Pen. De opkomst lag met 74,7%% duidelijk onder die in 2012 (80,3%).

Dat Frankrijk een verscheurd land is en mogelijk ook blijft mag geen verbazing wekken, maar de nieuwe president is zich ook bewust van zijn missie om zijn eigen land te herenigen en dat stemt hoopvol. Dat blijkt uit het onderstaande citaat waaruit blijkt dat er een fors aantal blanco en ongeldige stem werd uitgebracht.

# Blijkens cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken heeft Macron uiteindelijk zo’n 66% van de stemmen vergaard. Hij eindigde in de meeste kiesdistricten als eerste. Vier miljoen Fransen stemden blanco of brachten een ongeldige stem uit.

Piepjonge politieke beweging

# De relatief lage opkomst en het grote aantal blanco of ongeldige stemmen zijn tegenvallers voor Macron, maar desalniettemin is zijn verkiezing opmerkelijk. Nog nooit kregen de Fransen zo’n jonge president, van ook nog eens een piepjonge politieke beweging. Macron (39), voormalig zakenbankier en ex-minister van economische zaken, richtte zijn politieke beweging En Marche! in april 2016 op.

Het belangrijkste is dus dat de gevestigde orde omver werd gekegeld.

# Tegen persbureau AFP zei Macron vlak na publicatie van de exitpolls ‘dat er zich een nieuwe pagina in onze lange geschiedenis opent: die van hoop en herwonnen vertrouwen‘.

Macron heeft alleen wat betreft uitstraling al 100% voordeel op zijn voorganger, van wie je vanaf de eerste dag van de benoeming al zag dat het niets zou worden.

# Zijn organisatie En Marche! beoogt een progressieve beweging te zijn, die de mondialisering omarmt en met hervormingen links en rechts verenigt. Macron wil de lasten voor werknemers en werkgevers verlagen, snijden in het ambtelijk apparaat en het Franse ontslagrecht hervormen.

De mondiale omarming wil niets anders zeggen dan dat verschijnsel te accepteren en er een menselijke maat van te maken. Anders kan hij geen progressieve beweging zijn. Hij heeft zichzelf daarmee gebonden. En dus zal hij als Thatcher de radicaal linkse bonden dwingen tot meer realiteitsgevoel. De les van Thatcher leert dat dit mogelijk is.

# De extreemlinkse politicus Jean-Luc Mélenchon, die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nog zo’n 19% van de stemmen haalde, zei zondagavond dat Macron het sociaal stelsel in Frankrijk ‘de oorlog wil verklaren’. De radicale vakbond CGT wil maandag demonstreren tegen Macron.

De grote vraag is natuurlijk allereerst hoe ‘groots’ dat Franse sociale stelsel is en hoe het ook binnen de 3%-EMU-norm kon blijven. Al verkeert Frankrijk nog steeds in de gevarenzone vanwege de overschrijding van dat percentage.

Intensivering Europese samenwerking

# De nieuwe president staat ook — tegen de politieke trend bij de meeste EU-lidstaten in — intensivering van de Europese samenwerking voor. ‘Macron zou wel eens de Europese politiek kunnen hebben geherdefinieerd‘, stelde hoofdeconoom Erik Nielsen van Unicredit zondag in een notitie. De liberale presidentskandidaat heeft dat volgens hem gedaan ‘door campagne te voeren met een uitgesproken pro-Europese agenda‘.

Een uitgesproken pro-Europese agenda zou wel eens een uitgesproken EU-kritische agenda kunnen worden, om een Kamerlid te parafraseren. Daarmee wordt het belang van de uitdrukking dat de Europese politiek wordt geherdefinieerd, wel eens van groot belang kunnen zijn.

# Nielsen verwacht dat Frankrijk en Duitsland nu een nieuwe impuls aan de EU gaan geven. Die staat onder druk, onder meer vanwege immigratie en het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Unie.

# Premier Mark Rutte zei uit te zien naar de samenwerking met Macron. Diens overwinning stuwde de euro zondagavond naar $1,10, het hoogste punt sinds november.

Dit zegt echter helemaal niets aangezien de markten alleen hun eigen wensen en winsten bevestigd willen zien.

# Ook Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, feliciteerde Macron. Hij verwees daarin naar de hackaanval op En Marche! waarbij onbekenden vrijdag negen gigabyte aan interne documenten en mails van Macrons organisatie online zetten, mogelijk gelardeerd met nepberichten.

Dit wordt dus het eerste EU-thema dat op de agenda dient te worden geplaatst.

(…)

# Volgens een enquête van de afdeling onderzoek van de universiteit Sciences Po, waarover Le Monde donderdag publiceerde, steunt namelijk niet meer dan 40% van de Macron-stemmers daadwerkelijk het verkiezingsprogramma van En Marche! Veel kiezers zouden uit weerzin tegen Le Pen hun stem op Macron hebben uitgebracht.

# Voor Le Pen betekent het resultaat van 35% van de stemmen een fikse verbetering ten opzichte van haar vader, die in 2002 tegen Jacques Chirac 17,8% van de stemmen kreeg. Maar de score van 35 ligt onder de verwachting bij het Front National. Marion Le Pen, nichtje van Marine en eveneens FN-kopstuk, zei donderdag dat het halen van ‘40% een geweldige overwinning zou zijn’.

# De meeste waarnemers houden het voor onwaarschijnlijk dat Macron in juni een meerderheid in het parlement weet te halen. De eerste vraag is of hij voldoende geschikte kandidaten kan presenteren. En Marche! bestaat pas sinds april 2016. Macron wil de helft van zijn parlementariërs buiten de politiek rekruteren. De andere helft zal bestaan uit politici die van een andere partij zijn overgestapt.

Dit kunnen verrassende ontwikkelingen genoemd worden.

# Volgens peilingen zou Macron in juni iets minder dan de helft van de 577 parlementszetels halen. Maar dat vooruitzicht is met onzekerheid omgeven door het kiessysteem. Elke kandidaat die in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen meer dan 12,5% van de stemmen haalt, gaat in principe door naar de tweede ronde. Macron staat dan voor moeizame gesprekken met potentiële coalitiepartners, over de vraag of En Marche! een kansrijkere kandidaat van een partner steunt, dan wel vasthoudt aan de eigen kandidaat.

Daar komt bij dat zijn meest voor de hand liggende coalitiepartner, Les Républicains, verdeeld is. Eén deel van de partij wil zich achter Macron opstellen, een andere wil eigen koers voeren.

https://fd.nl/economie-politiek/1200999/franse-presidentsverkiezingen-macron-wint