Tags

,

Grote hoeveelheid campagnemails Macron gelekt (Lennart Zandbergen • Economie & Politiek/fd, 6 mei)

# Het team van de Franse presidentskandidaat Emmanuel Macron meldt slachtoffer te zijn geweest van een ‘zeer grote en gecoördineerde hack-operatie‘. Op de vooravond van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen is een zeer grote hoeveelheid campagnedocumenten, foto’s en bijlages online gezet.

Op Pastebin, een website voor het anoniem delen van tekst, zijn verwijzingen naar in totaal negen gigabyte aan bestanden geplaatst. Het campagneteam van Macron zegt dat ontvreemde documenten samen met nepdocumenten online zijn gezet om ‘verwarring en misinformatie te verspreiden.’

Het team van Macron zegt in een verklaring niet bang te zijn voor de informatie in de documenten, die ‘het normale functioneren van een presidentiële campagne laten zien.’

Campagnestop

Het Franse ministerie van binnenlandse zaken weigert te reageren op het nieuws. Vanaf vrijdagavond tot het sluiten van de stembussen zondagavond om acht uur mag er geen campagne worden gevoerd. Door die timing kan het team van Macron niet ingaan op de informatie.

De Franse kiesraad roept in een verklaring op tot terughoudendheid. ‘Op de vooravond van de belangrijkste verkiezingen voor onze instituties roepen we media en burgers op om verantwoordelijkheid te tonen door de gegevens niet te verspreiden.’ Websites van Franse kranten Le Monde en Le Figaro maken geen gewag van het lek, Libération daarentegen wel.

Ook Front National reageerde op de hack. Een van de vicevoorzitters van de partij, Florian Philippot, vraagt zich vrijdagavond op Twitter af of ‘de Macronleaks nog dingen gaan uitwijzen die onderzoeksjournalisten bewust hebben genegeerd.’

‘Russisch doelwit’

In februari liet de partij van Macron al weten veelvuldig doelwit te zijn van uit Rusland afkomstig nepnieuws. Moskou zou volgens En Marche! positief gestemd zijn over Marine Le Pen en de toenmalige kandidaat Francois Fillon. Ook klaagde Macron al eerder over cyberaanvallen vanuit Rusland. Het Kremlin ontkende enige betrokkenheid. In maart bracht Le Pen nog een bezoek aan de Russische president Poetin.

Eergisteren begon de Franse justitie een onderzoek naar de internetcampagne tegen Macron. Woensdagavond verspreidde een internetforum stukken waaruit zou moeten blijken dat Macron een geheime bankrekening heeft, slechts enkele uren voor het laatste verkiezingsdebat tussen de twee. De liberale kandidaat beschuldigde zijn tegenstrever Le Pen er meteen van nepnieuws te gebruiken om zijn reputatie te schaden.

De grootschalige manipulatie doet denken aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van afgelopen najaar. Veiligheidsdiensten verklaarden in januari dat de Russische president Vladimir Poetin het bevel gaf de campagne van Hillary Clinton te ondermijnen.

Peilingen

De invloed van de gebeurtenissen van vandaag op de uitkomst van de verkiezingen is door het Franse campagneverbod moeilijk in te schatten. De laatste peilingen wijzen op een ruime overwinning van Macron op Front National-kandidaat Marine Le Pen. 62% zou voor de gematigde Macron stemmen, 38% op Le Pen.

Beide kandidaten komen niet voort uit een van de traditionele Franse partijen. Marine Le Pen komt voort uit het rechtsnationalistische Front National, Macron is de voorman van de door hem opgerichte politieke beweging En Marche! (‘Voorwaarts’).

Dat Macron na de presidentsverkiezingen ook een parlementaire meerderheid zou krijgen is volgens waarnemers echter onwaarschijnlijk. In juni zijn parlementsverkiezingen, waarbij wordt gevreesd voor een situatie waarbij noch het conservatieve blok rond Les Républicains, noch het blok rond het En Marche! van Macron een meerderheid haalt. Dat zou voor een verlamming en versnippering van het Franse politieke landschap kunnen zorgen, zo waarschuwden werkgevers. #

https://fd.nl/economie-politiek/1200911/grote-hack-campagnemails-macron

Advertisements