Tags

,

Zijn de politieke risico’s weg? (Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij Robeco, Beursweek/fd, 29 april)

Zoals verwacht pakte de liberale presidentskandidaat Emmanuel Macron de koppositie in de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Toch ging er een zucht van verlichting door de financiële markten. De angst dat het populisme in Europa dit jaar aan de macht komt, ebde weg. Maar zijn alle politieke risico’s voor de markten dan nu verdwenen?

# Haar [Le Pen] voorstel voor een “frexit” is weinig populair gebleken. Financiële markten hebben opgelucht gereageerd. Maar Macrons beweging krijgt geen meerderheid in de parlementsverkiezingen van juni. Hij zal dus afhankelijk zijn van een coalitieregering. En het is daarmee de vraag of Macron met zijn gematigde hervormingsprogramma de verstarde Franse economie voldoende in beweging krijgt en de hoge werkloosheid van 10% echt omlaag brengt.

Het feit dat Frankrijk inmiddels decennia lang een zwart schaap binnen de EU is, althans geredeneerd vanuit de oorspronkelijke initiatiefnemers van de Europese samenwerking via de EEG – en dus los van Griekenland -, roept de vraag op of Frankrijk met zijn verstarde economie er niet even slecht voorstaat als het genoemde Griekenland, maar ook Italië en Portugal, met het (grote) verschil dat er in de Franse situatie nooit – wel of geen twijfels hierover? – sprake is geweest van budgettaire malversaties en verkeerde statistieken.

Maar dat de Duits-Franse as inmiddels geen as meer is dat geschikt is voor Formule1 bolides – om het zo uit te drukken – is evident. Die as kunnen we rustig vergeten en laten rusten; en de oorspronkelijke angst voor Duitsland als het Europese motorblok mag ook wel eens in het recyclingproces worden gedeponeerd. Want van Duitsland moeten we het toch hebben en die as stelt niets meer voor.

https://fd.nl/beurs/1199569/zijn-de-politieke-risico-s-weg