Tags

,

Marine Le Pen geeft het tempo aan op het laatste rechte stuk naar de finish van de Franse presidentsverkiezingen op 7 mei. Emmanuel Macron, die daalt in de peilingen, reageert.

# Dat liep woensdag uit op een groots spektakel. Macron ging in discussie met stakende werknemers van een wasdrogerfabriek van Whirlpool in het noordelijke Amiens. Anderhalf uur lang legde hij uit dat niemand de verhuizing van deze verliesgevende vestiging van de Amerikaanse witgoedkoning naar Polen zomaar kan tegenhouden. En dat degenen die beweren dat dit wel kan eenvoudigweg leugenaars zijn.

Geen didactisch of retorisch juiste aanpak, meneer Macron!

# Toen Macron arriveerde op het terrein vol brandende autobanden, werd hij uitgefloten en getrakteerd op ‘Marine présidente’-spreekkoren. Toen hij vertrok, leek hij respect te hebben afgedwongen.

Dat lijkt in tegenspraak tot de dalingen in de peilingen.

# De turbulente ontmoeting rond het zeer prominente thema globalisering was niet voorzien. Macron moest wel, toen bleek dat Marine Le Pen zich aan het hek van de fabriek had gemeld. De kandidaat van En Marche! sprak op dat moment net over de toestand van Whirpool met vakbondsgedelegeerden achter gesloten deuren in het centrum van Amiens.

Nationaliseren

# Le Pen maakte selfies met de stakers en beloofde dat zij de fabriek zal nationaliseren als zij wordt gekozen. Daarop besloot Macron ook naar de fabriek te gaan, om de ‘demagoge’ Le Pen van repliek te dienen.

Donderdagochtend was Le Pen alweer bij het ochtendgloren uit de veren om Macron naar een ander terrein te slepen: de visserij. Vanaf een boot op de Middellandse zee, meer dan 900 kilometer ten zuiden van Amiens, noemde zij Macron met een verwijzing naar diens bankiersverleden een ‘jonge trader’. ‘Hij is net zo kil als de grote bedrijven die zomaar mensen op de keien zetten’, voegde zij daar aan toe.

Doodsteek

# Macron antwoordde met een tweet waarin hij zegt dat het verlaten van de Europese Unie de doodsteek betekent voor de Franse vissector. ‘Bedenk dat goed.’ Le Pen is volgens hem een ‘zelfbenoemde stem van het volk’ omdat zij opgroeide in het kasteeltje Montretout, het landgoed van haar vader bij Parijs.

# De offensieve strategie van Le Pen lijkt te werken. Volgens een donderdag gepubliceerde peiling van Opinionway-Orpi daalt Macron. Hij verslaat Le Pen nu met 59% tegen 41%. Na de eerste ronde, afgelopen zondag, stond Macron nog op 65% en Le Pen op 35%.

Ach, als die peilingen net zo wispelturig zijn als de Nederlandse, dan valt het wel mee…

# Oorzaak van die daling is dat veel kiezers van de extreem-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon meestal niets moeten hebben van Le Pen, maar tegelijk grote moeite hebben met Macron. Het aantal kiezers van Mélenchon dat Macron denkt te gaan stemmen in de tweede ronde op 7 mei daalde bij Opinionway van 55% naar 45%.

Onmogelijke opgave

# Het lijkt voor Le Pen hoe dan ook vrijwel een onmogelijke opgave om meer dan 50% van de stemmen te halen. Macron kan volgens onderzoek rekenen op beduidend meer kiezers van de verliezers François Fillon, Mélenchon, Benoît Hamon en de kleine gaullistische kandidaat Nicolas Dupont-Aignan.

# Mélenchon ligt van veel kanten onder vuur omdat hij weigert op te roepen voor Macron te stemmen om Le Pen te laten verliezen. Volgens Opinionway-directeur Bruno Jeanbart werkt de morele druk die uitgaat van stemadviezen niet omdat kiezers zich niet verplicht willen voelen om te kiezen voor Macron.

Toch een boeiend kiesstelsel in Frankrijk. Het afvalsysteem betekent een andere dynamiek van campagnevoering dan in ons land.

https://fd.nl/economie-politiek/1199913/le-pen-dwingt-macron-in-de-verdediging