Tags

,

Onderstaande 3 artikelen uit de ochtendkranten na het Groningerdebat van gisteravond worden gekoppeld aan het Kamerdebat zelf om te onderzoeken of er conclusies kunnen worden getrokken:

Strafrechtelijk onderzoek tegen NAM om aardbevingen (Carel Grol, In het nieuws/fd, 21 april)

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gelast een strafrechtelijk onderzoek tegen de NAM.

‘Er zijn aanwijzingen dat de NAM zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van artikel 170, het beschadigen van woningen waardoor levensgevaar te duchten is’, zo liet het Hof donderdagochtend in een verklaring weten.

Het Hof stelt dat ‘een onderzoek naar de bewijsbaarheid van dat feit ten onrechte achterwege gebleven.’ Daarom moet er nu een onderzoek plaatsvinden. Daarna kan definitief worden beoordeeld of vervolging moet plaatsvinden.

Artikel 12

Op 11 september 2015 heeft advocaat Gerard Spong namens de Groninger Bodem Beweging (GBB) aangifte gedaan tegen de NAM. Het openbaar ministerie heeft drie maanden later, op 8 december, besloten niet tot vervolging van de NAM over te gaan.

Via een zogeheten artikel 12-Sv-procedure (Wetboek van Strafvordering) heeft de GBB daarna een procedure gestart bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Die heeft donderdag uitspraak gedaan.

Historische beslissing

Advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt zeggen verheugd te zijn met wat zij ‘een historische beslissing’ noemen. ‘De vervolging opent verder voor Groningers die schade hebben geleden de mogelijkheid om via het strafproces hun schade geheel of gedeeltelijk vergoed te krijgen.’

‘De verantwoordelijke bestuurders riskeren een jarenlange gevangenisstraf’  • Advocaten Gerard Spong en Emile van Reydt

Volgens het hof moet de NAM vervolgd worden ter zake van vernieling of beschadiging van gebouwen waarbij levensgevaar te duchten is geweest, stellen de twee advocaten. ‘Dit feit is strafbaar gesteld in artikel 170 Wetboek van Strafrecht. De straf kan maximaal 15 jaar gevangenisstraf bedragen. De verantwoordelijke bestuurders riskeren daar mee dus een jarenlange gevangenisstraf.’

Gedagvaard

‘We zijn verrast door deze uitspraak’, stelt de NAM in een eerste reactie. ‘Het Openbaar Ministerie en het Hof hebben bij eerdere aangiften steeds geoordeeld dat er geen reden was voor vervolging.’

De uitspraak van het Hof betekent niet automatisch dat NAM ook gedagvaard zal worden, stelt dat gasbedrijf. Dit hangt af van de uitkomst van het onderzoek. NAM zegt wel dat het ‘volledig zal meewerken aan het onderzoek van de rechter-commissaris’.

Gerard Spong: ‘NAM moet zich zorgen gaan maken’

De GBB zegt er op ‘te vertrouwen dat op basis van een professionele houding van het ministerie van Justitie alle mogelijke middelen daadwerkelijk ingezet worden om de NAM veroordeeld te krijgen’. Want, zo stelt de Groninger Bodem Beweging, ‘de NAM maakt zich bij voortduring schuldig aan strafbare feiten, waaronder het opzettelijk vernielen van gebouwen‘.

https://fd.nl/ondernemen/1198448/hof-gelast-strafrechtelijk-onderzoek-tegen-de-nam

NAM wordt mogelijk strafrechtelijk vervolgd (Jurre van den Berg, Ten eerste/de Volkskrant, 21 april)

Hof beveelt justitie onderzoek in te stellen naar gaswinning

http://www.volkskrant.nl/politiek/hof-toch-strafrechtelijk-onderzoek-naar-bevingsschade-door-gaswinning-groningen~a4488956/

Groningers halen stilaan hun gelijk (Bart Zuidervaart, nederland/Trouw, 21 april)

Bevingen | Er komt een strafrechtelijk onderzoek naar de NAM. Het bedrijf heeft mogelijk mensen in levensgevaar gebracht.

https://www.trouw.nl/home/groningers-halen-stilaan-hun-gelijk~add7a9e93/

Opinie: Nieuwe gasrel is echte ‘mindfuck’ (Johan de Veer • Groningen, Dagblaf van het Noorden, 21 april)

 Burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum breidt met de Groningse kunstenares Agnes Bakker aan de grootste deken van Nederland. De burgemeester was in Den Haag voor het gasdebat in de Tweede Kamer. (FOTO BRANKO DE LANG)

Het wordt er niet beter op. Tussen Groningers en de staat bestaat een oneindig wantrouwen. ‘Tijd voor een nieuwe minister.’

Er is weer trammelant. Minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) vindt dat schademeldingen als gevolg van gaswinning veel sneller moeten worden afgehandeld. Dus geen contra-expertises, arbitrages en second opinions meer. Een snellere afwikkeling door een onafhankelijke partij leidt tot minder onzekerheid en boosheid bij burgers, zo betoogde Kamp donderdag in het zoveelste gasdebat in de Tweede Kamer. ,,Van iedere euro gaat 58 cent naar de gedupeerde, de rest blijft in het systeem zitten. Dat is zonde van het geld.’’

Nieuw schadeprotocol

Vorige week gaf Kamp in een brief aan de Tweede Kamer over een nieuw schadeprotocol al een schot voor de boeg. Zijn voorstel de bezwaarmakerij in te perken, sloeg in Groningen in als een bom.

De gesprekken hierover met Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders moeten nog beginnen en nu al geeft de minister doodleuk aan dat hij de rechtspositie van gedupeerden danig wil aantasten, aldus de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad.

De rapen zijn gaar. GBB en Gasberaad schorten hun medewerking op aan het maken van een nieuw en onafhankelijk schadeprotocol waar de NAM geen enkele rol meer speelt. Kamp probeerde de brand te blussen met een briefje waarin hij pleit voor een ‘open overleg met de regio’. Donderdag zei hij: ,,Niks staat vast, ik laat de nieuwe wijze van schadeafwikkeling over aan de Nationaal Coördinator Groningen.’’

Hij voegde daaraan toe dat Alders ervoor moet zorgen dat het probleem van het ‘gestolde wantrouwen’ wordt opgelost. Zo makkelijk zal dat niet gaan. Alders raakte in het gebied ook al een verkeerde snaar. Hij gaf aan in de aanloop naar het nieuwe schadeprotocol aan tweewekelijks met de NAM te willen overleggen. De Tweede Kamer riep de minister gisteren het ontwerp van de nieuwe schadeafwikkeling aan de regio over te laten. Het mantra was ‘open overleg’.

Leed is al geschied

Maar het leed is al geschied. Niet alleen de Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad, ook politieke bestuurders boycotten vandaag de eerste gesprekken met Alders over een nieuw schadeprotocol. Niemand begrijpt waarom Kamp zo kort voor zijn vertrek Groningen nog eens op stang jaagt. Niet uitgesloten wordt dat Kamp, NAM en Alders een deal hebben gesloten.

Er wordt 48 miljoen euro beschikbaar gesteld in de vorm van vouchers voor niet-erkende (C-)schades. Maatwerkarrangementen voor complexe gevallen. Maar hoe, wat, wie, waar verder is ons nog niet duidelijk. In ruil daarvoor moeten schadeprocedures NAM en Staat minder geld kosten. Susan Top van het Groninger Gasberaad sluit deze uitruil niet uit. ,,Het is een echte ‘mindfuck’. Tijd voor een nieuwe minister.’’ Dat het Kamerdebat minder fel was dan gebruikelijk, wekte geen verbazing. De echte discussies over de gaswinning vinden aan de formatietafel plaats. D66, CDA, VVD en GroenLinks doen het rustig aan. Uitzondering was het SP-Kamerlid Sandra Beckerman. ,,Het is pijnlijk te zien hoeveel er in mijn provincie kapot wordt gemaakt. De politiek laat het gebeuren.’’

http://www.dvhn.nl/groningen/Opinie-Nieuwe-gasrel-is-echte-%E2%80%98mindfuck%E2%80%99-22156497.html?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=Gasrel+is+een+echte++mindfuck&utm_campaign=DVHN-21%2F04%2F2017

Hof: OM moet strafrechtelijk onderzoek doen naar NAM (Joram Bolle, nrc, 20 april)

Het OM wilde zelf niet vervolgen voor het mogelijk in levensgevaar brengen van bewoners in Gronings bevingsgebied, maar het hof eist nu toch een onderzoek.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/20/hof-om-moet-strafrechtelijk-onderzoek-doen-naar-nam-a1555241