Tags

,

Raketten afvuren en de Verenigde Staten uitschelden; Noord-Korea doet al jaren niks anders. Maar nu opeens reageren de Amerikanen met militair machtsvertoon. Dom, vindt defensiespecialist Ko Colijn.

Gerben van ‘t Hof  • AD, 15 april 2017, 05:59

Misschien zijn ze juist dankzij de VS niet gevaarlijk. Misschien hebben de Amerikanen de ra­ket­proe­ven wel láten mislukken? Ko Colijn, defensiespecialist“

# Steeds wanneer de Noord-Koreanen het schuim op de mond hadden staan, bleven de Amerikanen kalm. Washington veroordeelde de raketproeven en drukte de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op het hart geen gekke dingen in zijn hoofd te halen. ,,De Amerikanen wisten dat ze zonder China, Zuid-Korea en Japan niets konden veranderen in Noord-Korea. Dus kozen ze voor de diplomatieke weg”, zegt Colijn.

Dus de verstandige en enig begaanbare weg!

# Hij ziet nu hoofdschuddend aan dat president Donald Trump het over een andere boeg gooit. ,,De president stuurde minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson naar China om te vertellen dat de Amerikanen het probleem Kim voortaan op eigen houtje zullen oplossen.”

Geen bange aanleg

# Anders dan Obama verdiept Trump zich niet tot in detail in de zaak. Hij sprak met de Chinese president Xi Jinping over Noord-Korea en zei na afloop: ‘Na tien minuten luisteren realiseerde ik me dat de situatie met Noord-Korea niet zo gemakkelijk is‘ en dreigde hij Pyongyang met militair ingrijpen.

Zo wordt de Amerikaanse buitenlandse politiek binnen tien minuten luisteren geformeerd! Dat is alleen bij populisten mogelijk.

# Trump, zegt Colijn, wil de Amerikanen vooral laten zien dat hij niet bang is aangelegd. Dat hij sneller een besluit neemt dan zijn voorganger. ,,Dat is de enige reden waarom Trump een marinevloot richting Korea stuurde.”

# Jarenlang stopten de Amerikanen bij elkaar 300 miljard dollar in proeven met het neerhalen van Noord-Koreaanse raketten. Dat bleek ondoenlijk. Militair experts omschreven het als: ‘een kogel proberen te raken met een kogel.’

Cyberoorlog

Dat iemand een kernkop heeft, betekent niet dat hij die ook meteen op een raket gemonteerd krijgt Ko Colijn, defensiespecialist“

# Obama investeerde in een cyberoorlog. ,,Noord-Korea zag de afgelopen jaren allerlei raketproeven mislukken. Mensen riepen in koor dat het land blijkbaar de technologische kennis mist en dus niet zo gevaarlijk is. Maar misschien zijn ze juist dankzij de VS niet gevaarlijk. Misschien hebben de Amerikanen de raketproeven wel láten mislukken?” Colijn verwerpt dan ook de kritiek dat de Verenigde Staten de Noord-Koreanen te lang hun gang hebben laten gaan.

Zo werken de special forces ook en daarmee wordt de Noord-Koreaanse kernmacht machteloos gemaakt en terecht.

# Noord-Korea is het belangrijkste militaire dossier dat Obama aan Trump heeft overgedragen, schrijft David Sanger, politiek analist van The New York Times. Maar Trump repte maandenlang geen woord over het land. Hij sprak over het uitroeien van Islamitische Staat en over het weer verbreken van de onder Obama aangehaalde banden met Iran. Niet over Pyongyang.

Geen groot gevaar

# Dat dit weekend waarschijnlijk een nieuwe raketproef op stapel staat, is volgens Colijn geen verklaring dat Trump Noord-Korea ineens als een groot gevaar beschouwt. Zelfs niet nu het land een bom heeft ontwikkeld die net zo krachtig is als de atoombom op Hiroshima en de Noord-Koreaanse leider dreigt dat Washington ‘ten onder zal gaan in een zee van vuur.’

Trump dendert als een olifant door een por­se­lein­kast en juist daardoor nemen de spanningen toe Ko Colijn, defensiespecialist“

# ,,Dat iemand een kernkop heeft, betekent niet dat hij die ook meteen op een raket gemonteerd krijgt,” zegt Colijn. ,,De Amerikanen hadden nog makkelijk twee jaar de tijd gehad om het conflict op een diplomatieke manier op te lossen. Maar Trump stuurt nu extra militairen naar Korea en diskwalificeert daarmee niet alleen China maar ook alle andere buurlanden, die juist nodig zijn om de spanningen te verminderen. Trump dendert als een olifant door een porseleinkast en juist daardoor nemen de spanningen toe. Hij heeft het aan zichzelf te danken.”

http://www.topics.nl/ko-colijn-trump-is-een-olifant-in-een-porseleinkast-a6979888ad/?context=playlist/a-noord-korea-cdce09/&utm_term=&utm_campaign=DPN_ED_TOPICS_0000_20170415&utm_medium=email&utm_source=redactie&utm_content=link&ctm_ctid=2db5e80e741740d66220b8593e541543