Tags

,

De ultrakatholieke Priesterbroederschap Sint-Pius X wordt ervan beschuldigd seksueel misbruik van enkele geestelijken te hebben toegedekt. Dat beweert het tv-programma Uppdrag Granskning van de Zweedse publieke omroep SVT.

Drie priesters en een vrijwilliger zouden zich in verschillende landen in totaal aan twaalf kinderen hebben vergrepen. Aanwijzingen voor het misbruik zouden niet aan de burgerlijke autoriteiten zijn doorgegeven. De vrijwilliger, werkzaam bij de broederschap in de Amerikaanse staat Idaho, is inmiddels tot levenslang veroordeeld voor het misbruik van zeven jonge kinderen.

# Een Vaticaanse commissie en de broederschap voeren op dit moment onderhandelingen om de traditionalisten weer een reguliere status binnen de rooms-katholiek kerk te geven. Vorige week maakte de paus het mogelijk dat traditionalistische gelovigen die met de broederschap zijn verbonden voortaan een geldig kerkelijk huwelijk kunnen sluiten.

Hoe zou paus Franciscus dit kunnen rechtvaardigen? Is de priesterbroederschap inmiddels genezen van hun traditionalisme, fundamentisme en terugdraaien van de klok naar de Middeleeuwen?

Hervormingen

De Priesterbroederschap Sint-Pius X (FSSPX) werd opgericht door de Franse aartsbisschop Marcel Lefebvre. Hij had grote moeite met de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie, dat tussen 1962 en 1965 in Rome gehouden werd. Zo moest Lefebvre niets hebben van de toenadering van het concilie tot protestanten, joden en moslims en het vieren van de mis in de volkstaal. Hij hield met zijn beweging strikt vast aan de tradities van voor het concilie. Rome heeft lang geprobeerd Lefebvre en zijn volgelingen in het gareel te krijgen, maar toen de aartsbisschop in 1988 vier van zijn priesters zonder toestemming van de paus tot bisschop wijdde, leidde dat tot een breuk met Rome. Lefebvre overleed in 1991.

Kenmerkende intolerantie dus van eeuwen her. Triest om ze de normale status terug te geven zonder nadere toelichting.

Wat de onthullingen over het misbruik betekenen voor de verzoeningsgesprekken is nog onduidelijk. Het Vaticaan en de FSSPX hebben nog niet officieel gereageerd. De doorgaans goed ingevoerde National Catholic Register citeert bronnen binnen de broederschap die ontkennen dat er misbruikzaken in de doofpot zijn gestopt. Alles zou ‘zorgvuldig en prudent’ zijn afgehandeld.

https://www.trouw.nl/religie-en-filosofie/ultrakatholiek-broederschap-sint-pius-x-zou-misbruik-verzwijgen~a7990d9c/?m_i=lJOlUlX2u2BScNic2f8o0Y3aombEqo%2BrrecKatjrJF2u0znBcx3Jn8TyH%2BPKpdQ5tgTENrctwe7PjeX4vlHxwRjzjMLt4&utm_source=TR&utm_medium=email&utm_campaign=20170410|daily&utm_content=Ultrakatholiek%20broederschap%20Sint-Pius%20X%20zou%20misbruik%20verzwijgen&utm_term=35678&utm_userid=11ce6dfe-3dea-4d85-b7da-6df4af29c312