Tags

,

Interview met Lot van Hooijdonk: Het referendum is fastfood; deliberatie is slow politics (Socrates Schouten, de Helling, nr 1 2017, p.9)

‘Onze politieke kwesties worden steeds complexer en houden zich niet aan grenzen. Mensen zijn ook niet goed toegerust voor grote vraagstukken: veranderingen zijn moeilijk, rekening houden met de toekomst is moeilijk, korte-termijn-beloften zijn verleidelijk… zo zitten wij psychologisch in elkaar. De politiek volgt hierin steeds vaker de wegen van de marketing, wat tot brokken leidt. Het goede nieuws is dat het oerbrein ook haakjes biedt voor empathie en solidariteit. (…)’

Dit zijn juiste en waardevolle, maar vooral ook wijze uitspraken in deze wereld die geregeerd wordt door trends van de dag, die al dan niet de waan van de dag zijn, zoals in mijn opinie de waan van het Oekraïne-referendum. Maar wat is het ‘oerbrein’, dat ben ik nog nergens tegengekomen… en volgens mij zijn empathie (eigenschap) en solidariteit (waarde) gewone menselijke begripseigenschappen of waarden waarbij geen oerbrein aan te pas hoeft te komen. En, ‘haakjes bieden’, bedoel je daarmee uitgangspunten?

Ik vond het jammer dat het GL-congres het referendum heeft afgevoerd, want ik geloof heilig in referenda als het politieke besluitvormingsinstrument van de toekomst (zie op deze, mijn site bij de categorie ‘referendum’), maar dat wel veel beter georganiseerd en uitgevoerd via een compleet juiste wet, want daar schortte het aan in het genoemde referendum. Populisten gingen ermee aan de haal.

Een slotvraag: ik heb geprobeerd deze tekst op de site van bureaudehelling.nl te vinden, maar dat is me niet gelukt. Klopt dat, of zocht ik verkeerd?

Hartelijke groet, Jan Willem (partijloos)