Tags

,

Het ging om een ‘brainstorm die duidelijk een schending van de wet zou vormen’

Michael Flynn, de inmiddels ontslagen nationale veiligheidsadviseur van president Trump, heeft tijdens de verkiezingscampagne met Turkse vertegenwoordigers overlegd over de mogelijkheid de islamitische prediker Fethullah Gülen, buiten de normale uitleveringsprocedure om, uit de VS naar Turkije te krijgen. Dat heeft voormalige CIA-chef James Woolsey tegen de Wall Street Journal gezegd.

Door: Bert Lanting, de Volkskrant, 25 maart 2017

# De Turkse regering is erop gebrand Gülen, die sinds 1999 als balling in de VS woont, voor de rechter in Turkije te brengen op beschuldiging van het organiseren van de mislukte staatsgreep van vorig jaar juli. Volgens Woolsey was hij aanwezig bij het gesprek van Flynn met de schoonzoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Het vond vorig jaar september plaats in een hotel in New York. Flynn was toen adviseur van Trumps campagne.

Ook dit gesprek tijdens de campagne was dus in strijd met de Amerikaanse wet, zoals hieronder ook wordt erkend:

# Tijdens het gesprek werd er volgens Woolsey ‘serieus’ gesproken over mogelijkheden om Gülen uit de VS naar Turkije te krijgen. ‘Het was een soort brainstormen. Maar het was wel brainstormen over een heel serieuze zaak die duidelijk een schending van de wet zou vormen.’

# Flynn sprak de lezing die Woolsey van het gesprek gaf via een woordvoerder tegen. ‘Op geen enkel moment heeft generaal Flynn illegale acties, onwettige verwijdering of dergelijke activiteiten besproken’, zei een woordvoerder van zijn adviesfirma Flynn Intel Group.

Lobbyist

# Wel is bekend dat Flynn destijds als lobbyist was ingehuurd door Inovo BV, een Nederlands bedrijf van de Turkse zakenman Kamil Ekim Alptekin, die nauwe banden onderhoudt met de regering-Erdogan. Vorig jaar november pleitte hij in een opiniestuk voor The Hill, een blad dat veel gelezen wordt in politiek Washington, voor de uitlevering van Gülen. Hij omschreef Gülen als een ‘radicale islamist‘. ‘Hij heeft openlijk opgeschept over zijn ‘soldaten’ die wachten op zijn bevelen om alles te doen wat hij hen beveelt’, schreef Flynn. ‘Gülens mondiale netwerk draagt alle kenmerken van een gevaarlijk ondergronds terroristisch netwerk. In de ogen van Turkije bieden de VS onderdak aan ‘de Osama bin Laden van Turkije’. Wij zouden hem geen toevlucht moeten bieden. Het is van belang dat we niet vergeten wie onze echte vrienden zijn.’

Gulen is zoals ik in een vorige blog heb geschreven, geen radicale islamist, maar wel een consequent filosoof en mysticus van de universele moslimleer. Geen islamist maar een islamiet, een waardig moslim. Als hij spreekt ‘opgeschept over zijn ‘soldaten’’, kan het zal zijn dat hij doelde op zijn ‘soldaten’ en ‘strijders’ en verkondigers van het geloof, zoals ook Jezus dat in zijn tijd op aarde deed? Flynn spreekt dus in termen die hij zelf niet heeft begrepen. Dat is tragisch voor een hoog opgeklommen burger en zakenman, die benoemd zou worden tot een politiek cruciale functie.

# Flynn moest in februari aftreden nadat gebleken was dat hij gelogen had over zijn contacten met Sergej Kisljak, de Russische ambassadeur in Washington. Daarin had hij Kisljak de indruk gegeven dat Trump na zijn aantreden een deel van de door Obama afgekondigde sancties tegen Rusland zou intrekken. Op dat moment had hij als gewoon burger nog niet het recht namens de overheid diplomatie te bedrijven.

Dit zijn dus de tragische ontwikkelingen die leiden tot het verval van de VS, die Obama heeft proberen tegen te houden. Maar het populisme en revanchisme van de Amerikaanse bevolking heeft dat streven geblokkeerd.

http://www.volkskrant.nl/4479114?utm_source=VK&utm_medium=email&utm_campaign=20170326|ochtend&utm_content=’Trumps%20voormalige%20veiligheidsadviseur%20sprak%20met%20Turkije%20over%20uitlevering%20Gülen’&utm_term=35089&utm_userid=c4e15096-5da2-4cc7-ac79-6f9a61c6f2a4

Advertisements