Tags

,

Yigit Bulut, de Raspoetin van Erdogan (Erdal Balci, Katern Vonk/de Volkskrant, 25 maart)

Het grote Turkse Rijk | Bulut wil Turkije definitief losrukken van het Westen

# Het is onwaarschijnlijk dat de topadviseur dergelijke uitspraken[1] doet zonder medeweten van Erdogan, die staat namelijk bekend als een controlfreak van jewelste. De Turken kennen deze eigenschap van hun president, bijvoorbeeld door de telefoongesprekken die drie jaar geleden van hem uitlekten. In een ervan belde hij helemaal vanuit Marokko om de chef van een nieuwszender op zijn donder te geven. Aanleiding was een niet al te belangrijk uitspraak van een oppositieleider in het journaal.

# Get grote Turkse Rijk komt eraan. Wat we moeten doen is onze leider koesteren. Ik weet dat onze vijanden het op hem gemunt hebben. Maar ze moeten weten dat ze Erdogan pas over mijn lijk[2] iets kunnen aandoen. Ik heb twee pistolen en honderden kogels. Ik zweer dat ik tot de laatste kogel zal vechten… Europa stelt niets meer voor. Er komt een wereldorde aan waarbij sprake is van drie grote machten, namelijk de Verenigde Staten, Rusland en Turkije.

Het zal de lezer duidelijk zijn dat ik deze uitspraken serieus neem vanwege de grootheidswaanzin dat Erdogan en Turkije in de greep heeft. Dat het Turkse leiderschap deze deels moderne en deels nostalgische toekomstbeelden in de praktijk proberen te brengen, betekent dat de EU deze ontwikkelingen met argusogen dient te volgen. De EU zal zich waakzaam moeten betonen en dat is alweer een argument om eens wat minder ruzie intern te maken, want dat veroorzaakt de schizofrene indrukken die de EU op de wereld achtergaat. Maar laat Turkije niet de indruk krijgen dat de EU met zich laat sollen, want dan hebben ze een verkeerde inschatting gemaakt. En ons land uit de EU is in dat verband ook een zinloze gedachte zoals nieuweling in de Kamer FvD betoogt. Nu wordt Baudet met de realiteit van de dag geconfronteerd.

# Buluts bekendste complottheorie ontvouwde hij tijdens de massaopstand tegen Erdogan in 2013, beter bekend als de Gezi-protesten. Hij beweerde toen dat de vijanden van Turkije erop uit waren om president Erdogan met behulp van telekinese te vermoorden. Daarmee was hij heel even wereldnieuws.

Dat verschijnsel telekinese past wel bij Raspoetinachtige persoonlijkheden!

# Het antwoord ligt waarschijnlijk besloten in het hoge ideaal dat Bulut nastreeft. Hij is ferm aanhanger van het gedachtegoed van ‘Eurazië’ en stelt zich op als ambassadeur van de gelijknamige beweging. Die ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw en had ten doel om van Turkije weer een grote natie te maken, bevrijd van het juk van het Westen. (…) De fractie Eurazië ontwikkelde een sterk antiwesterse houding en ijvert sindsdien voor krachtenbundeling met het Oosten. Zij zien vooral in Rusland en China goede bondgenoten waarmee Turkije schouder aan schouder de machtspositie van het Westen moet breken.

De vraag wordt nu interessant waarom Bulut zijn president niet heeft aangeraden om het kandidaat lidmaatschap-EU niet direct los te laten. Maar tactisch is het waarschijnlijk verstandiger die ‘waan’ van het kandidaatschap te handhaven om daarmee de EU in paniek te brengen door de meest doldwaze uitspraken in EU richting te slingeren. Lekker blijven pesten en uitdagen kan wellicht die ondergang in hun ogen bevorderen.

Dit ultranationalistische ‘links’ had altijd al raakvlakken met de Turkse islamisten. Tenslotte hebben ook de aanhangers van de politieke islam in Turkije heimwee naar de oude tijden, waarin het Ottomaanse Rijk in drie continenten tegelijk de scepter zwaaide. Maar de twee groeperingen konden elkaar vanwege het seculiere karakter van de Euraziaten nooit vinden.

# Die verhouding lijkt voorgoed te zijn veranderd. Turkse analisten schrijven dat de Euraziaten met hun krachtige positie binnen de staat van groter belang zijn geworden voor de president. Nu de aanhangers van zijn oude bondgenoot Fethullah Gülen zijn weggevallen uit het staatsapparaat, zou Erdogan de helpende hand van Eurazië goed kunnen gebruiken. In ruil daarvoor zou Turkije de honderd jaar oude alliantie met het Westen moeten opgeven en naar landen als China en Rusland moeten opschuiven.

# Ondertussen is de grote droom van Bulut en andere Eurazië-aanhangers om Turkije definitief los te rukken van het Westen weer een stapje dichterbij gekomen. In dezelfde week dat Erdogan de Nederlandse en Duitse regering van nazipraktijken beschuldigde, spraken zijn bewindslieden met Vladimir Poetin over de aanschaf van Russische S-400-raketten. De vraag is hoe de NAVO hierop zal reageren, en hoe lang het NAVO-lidmaatschap van Turkije onder deze omstandigheden kan standhouden.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/erdogans-topadviseur-yigit-bulut-wil-turkije-definitief-losrukken-van-westen~a4478587/

[1] “… maar voor het islamistische deel van het land vormen de aantijgingen van Bulut het zoveelste bewijs dat Europa niet te vertrouwen is.”

[2] Dit woord is in de tekst weggelaten.