Tags

,

‘Ik ben nu een hete aardappel’ (Sheila Kamerman en Floris van Straaten, In het nieuws, nrc, 24 maart)

‘In Turkije zitten gülenisten in de val’ (nrc online)

Interview Alp Aslandogan: vertrouweling Fethullah Gülen

Na de coup in Turkije zijn vooral de gülenisten zwaar getroffen. „Ze zochten een geschikte zondebok.”

Waarom deden gülenisten al ruim voor die coup zo geheimzinnig over betrokkenheid bij tal van maatschappelijke organisaties?

# „Vanouds was het zo dat voor de Turkse regering gold dat de ideale Turk een hardwerkende, nationalistische, niet-praktiserende sunnitische Turk was. Wie niet helemaal aan dat beeld voldeed, had de neiging dat een beetje te verbergen. Dat is een reflex die Turken ook hebben meegenomen naar andere landen.

„Ook in Nederland weet de buitenwereld van veel organisaties niet dat die worden geleid door mensen die door Gülen zijn geïnspireerd. Te laat kwamen we erachter dat dit tot misverstanden leidt. Overigens verschilt het per land. Turkse Amerikanen hebben geen enkele moeite om te zeggen dat ze gülenist zijn.

„Ter verdediging moet ik eraan toevoegen: het komt ook door de manier waarop de beweging is georganiseerd. Het is veel meer los zand dan bijvoorbeeld Dyanet [de Turkse religieuze overheidsdienst die onder meer imams levert en betaalt voor de 143 Turkse moskeeën in Nederland]. In Nederland proberen we nu ook opener te zijn, er is net een nieuwe website over de beweging in Nederland.”

Turkse Nederlanders demonstreerden twee weken geleden omdat Nederland een Turkse minister geen toestemming gaf te komen spreken over het referendum. Waarom zijn zij zó sterk gericht op Turkije?

Nationalisme hoort bij Turken, de band met het land is traditioneel al sterk. En bovendien komen veel Turkse Nederlanders van het platteland van Anatolië, ze waren niet goed opgeleid. Dan is het wel makkelijk om als emigrant in een wijk te wonen waar alles in het Turks kan en is. Zij kijken nog steeds vooral Turkse televisie, die pro-Erdogan is. Dan blijft die band vanzelf sterk. In de Verenigde Staten, waar ik woon, is dat anders. De Turkse Amerikanen moeten niets van Erdogan hebben.”

Dat voorspelt niet veel goeds voor verdere integratie in de Nederlandse samenleving.

# „Integreren in Nederland is niet per se nodig als je in zo’n buurt opgroeit. Als je terecht zou komen in een buurt met autochtonen, dan moet je wel. Maar het heeft ook te maken met hoe hoog de ontvangende Nederlandse maatschappij de lat legt voor haar immigranten. Wordt die lat te hoog gelegd, dan schrikt dat af. Wat dat betreft, hebben de migranten het in de VS makkelijker dan in Nederland. De verwachtingen zijn daar minder hooggespannen.

# „Wie wil integreren, moet uit zijn comfort zone stappen. Je moet jezelf dan de vraag stellen: waarom ben ik hier? Daar is een reden voor. Anders was je wel ergens anders, toch? Natuurlijk hoef je niet je hele achtergrond af te werpen. Ik zou adviseren: combineer het beste van de twee werelden. Verloochen je wortels niet, maar sluit je aan bij de nieuwe maatschappij.”

Dit is een heel boeiend interview, waaruit voor ons Nederlanders heel veel duidelijk wordt waarom de integratie slecht lukt en dus niet als geslaagd mag worden beschouwd. Dat hebben we met de toejuichingen na de mislukte coup gemerkt toen de Rotterdamse Turkse Nederlanders de straat opgingen en hun vreugde toonden zoals ze dat ook in Ankara of Istanbul zouden hebben gedaan. Ook de protesten tegen de weigering van de Turkse ministers. Er valt nog een wereld aan wederzijdse misverstanden weg te werken.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/23/ik-ben-nu-een-hete-aardappel-7534961-a1551702